GüncelKırsal

‘Sungurlu Barajı projesi için 200 bin ağaç kesilecek’

Kocaeli Kandıra’ya İstanbul’un su sorununu çözme iddiasıyla yapılması planlanan Sungurlu Barajı’na tepkiler sürüyor. TMMOB, baraj yapıldığı takdirde 200 bin ağacın kesileceğini açıkladı.

Sungurlu Barajı projesi ile ilgili bugün TMMOB Mimarlar Odası Tarihi Taş Bina’da basın açıklaması düzenlendi. TMMOB Kocaeli Koordinasyon Kurulu ve Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği (KEYAD) ile birlikte düzenlenen toplantıda bölge için hazırlanan 2. ÇED raporunun iptaline ilişkin davanın 13 Ekim 2021 tarihinde görüleceği söylendi.

‘HESAPLAMALAR YANLIŞ’

Öte yandan basın açıklamasında, 2. ÇED raporunda 34 bin 500 ağaç kesileceğinin öngörüldüğünü ancak hesaplamaların yanlış yapıldığı belirtilirken, 160 ila 200 bin arasında ağacın kesileceği belirtildi.

‘ÇED RAPORU KOPYALANMIŞ’

TMMOB İKK İl Sekreteri Murat Kürekci yaptığı açıklamada, Sungurlu Barajı ÇED raporunun ilk olarak ANKA CED tarafından hazırlanarak Erzincan’ın Kemali’ye ilçesindeki bir barajın ÇED raporunun kopyalandığı belirterek, “ÇED Raporu incelendiğinde; Sungurlu Barajı’nın yağış alanının 185 kilometrekare olduğu, baraj rezervuar alanının 11.76 kilometrekare olduğu ve mutlak koruma alanının ise 25 kilometrekare olduğu görülmektedir. İçme Suyu Havzaları Yönetmelikleri incelendiğinde ise 36.76 kilometrekarelik alanda hiçbir faaliyette bulunulamayacağı anlaşılmaktadır” dedi.