GıdaGüncelSağlık

Her gün limonlu su içerseniz vücudunuzda neler olur

Güne limonlu su içerek başlamak, birçok vaadi beraberinde getiren bir ritüel. Kilo vermede etkili bir araç olmasından güneş gibi parıldayan bir cilde kadar sayısız etkisiyle bu popüler içecek trendi yakın zamanda son bulacak gibi değil.

Sadece su ve limon karışımından oluşan bu içeceğin gerçekten de ferahlatıcı ve pratik olduğuna şüphe yok. Limonlu su içmek çoğunlukla alkali diyetiyle ilişkilendiriyor – ki bu diyet türüne göre alkalileştirme özelliği olan yiyecekler tüketmek pH seviyemizi dengeleyerek birçok hastalığa karşı önlem almamızı sağlıyor. Limon su aslında düşük pH seviyesi ile tüketilmeden önce asidik olarak kabul edilse de tüketildikten sonra alkali hale geçiyor. “Limon suyu, düşük pH değerlerine rağmen alkali oluşturan maddeler kategorisinde sayılıyor; çünkü metabolize edildikten sonra vücutta alkali külü bırakıyor,” diyor Nutri Savvy Health’in sahibi ve The Healthy Alkaline Diet Guide kitabının yazarı diyetisyen Lauren O’Connor.

Bu teoriye destekleyen herhangi bir bilimsel kanıt yok; ancak alkali değil de asidik külün kemik erimesi gibi birtakım hastalıkların riskini arttırabileceği biliniyor. Alkali külünün ise sağlık açısından bazı olumsuz etkilere karşı koruyucu olduğu düşünülüyor. Vücutta alkali hale dönüşen besinlerden daha fazla tüketmenin kişinin bedenini “alkalileştirdiğine” ve dolayısıyla koruma sunduğuna inanılıyor. Alkali gıdalar yalnızca limonlu su ile sınırlı da değil elbette; bu kategoriye giren birçok meyve, sebze ve baklagil de var.

Peki her gün düzenli olarak limonlu su içtiğimizde vücudumuzda neler oluyor? Güne limonlu suyla başlamanın yalnızca geçici bir trend mi yoksa gerçekten beden sağlığı açısından faydalı mı olup olmadığını öğrenmek için yazımıza bir göz atın.

Bağışıklık sistemini güçlendirebilir

Soğuk algınlığı ve grip sezonlarında C vitamini mi arıyorsunuz? Bir limonun suyunda yaklaşık 18 mg C vitamini bulunur. Yetişkinlerin günlük C vitamini ihtiyacı, cinsiyetlerine ve yaşlarına bağlı olarak 75 ila 130 mg’dır.

Güne limon suyunda bulunan C vitamini takviyesi ile başlamak bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olabilir. Bir bardak limonlu su günlük C vitamini ihtiyacınızın hepsini karşılayamasa da güne önemli bir besleyici maddeyle başlamanın avantajlarını beraberinde getirecektir. Kapıdan çıkarken bir adet kiviyi de cebinize atarsanız eğer, günlük C vitamini ihtiyacınızın çoğunu karşılamış olacaksınız.