GıdaGüncelKırsalTarım

Kuraklık inciri de vurdu: Rekolte kaybı yüzde 70i buldu

Aydın’da tarımsal kuraklık nedeniyle bu yılki incir üretiminin yüzde 20-70 aralığında düştüğü belirtildi. Aydın Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya, buna ek olarak piyasada fiyatı düşürülen incirin çiftçiye ikinci bir darbe vurduğunu aktardı.

Aydın Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya, kuraklık nedeniyle incir üretiminde bölgelere göre yüzde 20 ila 70 arasında rekolte kaybı yaşandığına dikkat çekti.

Son on yıldır, her senenin bir öncekini arattığını vurgulayan Çetinkaya, “İklim değişikliği nedenleri çoğunlukla küresel olmakla birlikte fakat bölgesel etkenler de var. Jeotermal santrallerinin yoğunluğu ve bunların toprak ve yeraltı sularında yarattığı kirlenme nedeniyle doğal tahribata neden olması, yaşadığımız üretim düşüklüğüne birer etkendir” dedi.

BİR DARBE DE İHRACATÇI VE DEPOCULARDAN

Çetinkaya, zor günler yaşayan çiftçinin bir de ihracatçı ve depocular tarafından mağdur edildiğini söyledi.

Çetinkaya, “Yaşanan kayıplar sektörden para kazanan ihracatçı işletmeci ve depocular tarafından yüzde 10 olarak gösterilmeye çalışılıyor. Nedeni ise incirin üreticiden alım fiyatını baskılayarak daha fazla kazanmaktır” dedi.