GüncelKırsalTarım

Kastamonu’da kara mürverin hasadı başladı

Kastamonu’da gıda ve boya sektöründe geniş bir kullanım alanı olan kara mürverin hasadına başlandı.

Kastamonu’da gıda ve boya sektöründe geniş bir kullanım alanı olan kara mürverin hasadına başlandı.

Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Mürver Yetiştiriciliği ve Mürver Ürünlerinin Değerlendirilmesi” projesi kapsamında hasat etkinliği düzenledi. Taşköprü’nün Bademci köyünde gerçekleştirilen hasat etkinliğine Vali Avni Çakır’ın eşi Bahar Çakır, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, KTV Şube Müdürü Uğur Ertop, Bahar Çakır, Alev Sökmen, Sarı Konak Kadın Kooperatifi Başkanı Mihriban Tüfekçi, Ziraat Mühendisi Ömür Onur ve Ziraat Yüksek Mühendisi Neriman Delge katıldı.

Kastamonu’da şu ana kadar 30 milyon TL’lik hibe destekleme ödemesi yaptıklarını söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, “Tarımda yeni ürün, teknik bilgi ve yeni teknolojilerin üreticilerimizle buluşmasında İl Müdürlüğümüz hep öncü olmuş çalışmalarına artırarak bu yönde devam etmiştir. Her zaman ifade ettiğim gibi üretmek sizden, destek bizden. Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 2021 yılı içerisinde 61 milyon TL’si bitkisel üretim destekleri olmak üzere toplamda 60 milyon TL’lik tarımsal destekleme ödemesini üreticilerimizin hesabına aktardık. Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak gerek genel bütçe gerekse İl Özel İdaresi bütçesinden irili ufaklı yaklaşık 300’ün üzerinde projeye yaklaşık 30 milyon TL destekleme ödemesini hibe olarak yaptık. Bugün yine burada başka bir projenin hasat şenliğini yapmak üzere biraya geldik” dedi.

“Bakanlık olarak önceliğimiz yeni ürünlerin yöre halkının kullanımına açılmasıdır”

Mürver bitkisinin önemine değinen Önlem, “Mürver yörede bolca yetişen ancak değeri yöre halkı tarafından pek bilinen bir ürün değildir. Oysa sapından yaprağına, çiçeğinden meyvesine çok geniş bir kullanım alanı olan kara mürver, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, reçel ve şurup olarak sofralarımızda, boyacılık sektöründe çok rahatlıkla kullanılabilmektedir. Her bitki gibi kara mürverin de kendine has özellikleri mevcuttur. Yemişi çiğ olarak asla tüketilmemeli, mutlak suretle ısıl işlem görmelidir. Çiçeklerinden reçel, şurup vs. yapılabilir. Kurutulan çiçekleri kışın ıhlamur gibi demlenerek kullanılabilir. Hatta kızartılarak şuruba atılan çiçeklerden tatlı bile yapılabilir. Ancak cüce mürverden mutlaka kaçının. Zehirlidir. Sayılan bunca faydasının yanında neden Kastamonu’da kara mürver derseniz Tarım ve Orman Bakanlığı olarak önceliğimiz yeni ürünlerin yöre halkının kullanımına açılmasıdır. Yörede tanınırlığının arttırılmasıdır. Bunun yanı sıra bakanlığımızın tarımsal sulama politikalarına çok uygun bir bitkidir. Sulama ve aşırı bakım istekleri yoktur. Yüksek rakımlara kadar yetişebilir. Yetiştiriciliği ve adaptasyonu kolaydır. Özellikle kırsalda yaşayan kadınlarımız için zahmeti az, geliri yüksek bir üretim kaynağıdır” diye konuştu.