GüncelKırsalTarım

Samsun’da Kışlık Sebzede Tarla Okulu Çalışması

Tarım Ve Orman Bakanlığı, Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele ile Entegre Mücadelenin yaygınlaştırılması amacıyla; Samsun Bafra Kaygusuz Mahallesinde Kışlık Sebze Üretiminde Hastalık ve Zararlılar ile Mücadele Örnek Çiftçi Tarla Okulu çalışması yaptı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM, Bakanlık Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin DİLBER ve Şube Müdürü Cahit Coşkun ALTUNOĞLU, Bafra Kaymakamı Cevdet ERTÜRKMEN, Bafra Belediye Başkanı Hamit KILIÇ, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman TOSUNER, Bafra Sebze Üreticileri Birlik Başkanı Yaşar CAYMAZ, Bafra Tahıl Üreticileri Birlik Başkanı Hasan TOKER ile Amasya- Çorum- Tokat- Sinop- Ordu- Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, Bafra- Ondokuzmayıs- Alaçam- Yakakent- Çarşamba- Vezirköprü ve Havza İlçe Müdürlük temsilcileri ile üreticilerin katıldığı etkinlikte; Çiftçilere uzmanlarca bilgilendirmeler yapıldı.

Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Muharrem NAS Kışlık Sebze Üretimi ile ilgili bilgilendirmeler yaptı. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü ile Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Feride BAŞ ise Kışlık Sebze Hastalık ve Zararlıları ile hakkında önemli bilgiler verdi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM: “Dünyada tarımı yapılan bitkilerde hastalık ve zararlılar ile meydana gelen ürün kaybı % 35 olarak hesaplanmıştır. İşte bu noktada devreye giren Entegre Mücadele ise, zararlı türlerin popülasyon dinamikleri ve çevreyle ilişkilerini dikkate aldıktan sonra uygun olan tüm mücadele yöntemlerini ve tekniklerini uyumlu bir şekilde kullanarak, zararlıların popülasyon yoğunluklarını ekonomik zarar seviyesinin altında tutan bir ‘zararlı yönetim sistemi’dir. İlimizde toplam sebze üretimi 756 bin ton civarında olup, kışlık sebze üretimi ise son veriler itibarıyla 95.294 dekarda 331.901 ton olarak gerçekleşmiştir.” dedi.

Samsun’da,kışlık sebze üretim alanının % 14,27 olduğunu ve bu oranın Türkiye toplam üretiminin de % 18,03’ünü karşıladığını belirten Sağlam; ”Samsun’da kışlık sebze üretim alanlarının % 84,2’olduğunu bununda,ülke genelinde üretimin % 91’inin Bafra ilçesinde olduğunu ifade etti. Samsun’nun kışlık sebze üretiminde ürün bazında; kırmızı lahana ve turp üretiminde 1., beyaz lahanada 2., pırasada 3., karnabahar ve brokolide 4. sırada olduğunu ifade eden Sağlam; ”Kışlık sebze üretiminde; 2020 üretim sezonunda yapılan ihracat sayesinde İlimizde yetiştirilen kışlık sebzelere yurtdışı/ yurtiçinden talebin artması ve fiyatların da yükselmesi ile birlikte üreticilerin ekonomilerine önemli katkı sağlaması beklenmektedir.” dedi.

Sebze üretim alanlarında entegre mücadele yöntemlerinin benimsenmesini sağlamak amacıyla düzenlenen ”TARLA OKULU” eğitiminin zirai mücadele, ekonomik zarar eşiği gibi kavramlar yönüyle üreticide farkındalık oluşturulması, ürünlere göre ana hastalık ve zararlıların tanınması, ürün ve zararlı organizmaların biyolojik dönemlerine göre izlenmesi; kimyasal mücadeleden önce alınması gereken tedbirler, mücadele esnasında dikkat edilecek hususlar, üretim sırasında kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması bilinci gibi konuların üreticilere aktarılması açısından büyük öneme sahip olduğuna değinen İl Müdürü İbrahim Sağlam, katılımcılara ilgi ve alakaları için teşekkür ederek sözlerini bitirdi.