DünyaGıdaTeknoloji

Havadan et üretmek mümkün mü?

Air Protein firmasının kurucusu Lisa Dyson, International Food Technology dergisinin sorularını yanıtladı. Havadan et üretmek mümkün.

Bilim insanları havadaki elementlerden alternatif protein üretmenin yolunu araştırıyor. Bu teknolojide havadaki karbon dioksit, oksijen ve azot gazları mikroorganizmalar, su ve mineral besin ögeleri yardımıyla proteinlere dönüştürülüyor. Bilim insanları bu işlemin fermente gıda üretimine benzediğini söylüyor.

Bu teknolojinin tohumları yıllar önce, NASA’nın uzay uçuşlarında sürdürülebilir bir gıda arzı sağlayabilme çalışmaları ile atıldı. Bu temelde kurulan Air Protein firması şimdiye kadar 32 milyon dolarlık bir fon topladı. Firma Kiverdi adlı bir karobon dönüştürme araştırmaları firmasının girişimlerinden biri.

Geleneksel etten daha besleyici

Dyson, 2050’de 10 milyar kişiyi barındıracak dünyanın sürdürülebilir bir hale gelmesi için çalıştıklarını söylüyor. Havadan üretilen et hakkında bilgiler veren Dyson, gerekli tüm aminoasitler yanında vegan beslenmede eksik kalan B12 gibi vitaminleri de içeren bir protein karışımı ile başlayarak bundan çok sağlıklı etler üretmeyi amaçladıklarını belirtiyor.

Dyson en büyük sorunun ölçeği büyütebilmek olduğunu ifade ediyor. Geliştirmeye çalıştıkları teknolojinin büyük ölçeğe ulaştığında ekonomik anlamda çekicilik kazanacağını ifade eden Dyson, bu şekilde dünyadaki gıda ihtiyacına cevap verebileceklerini söylüyor.

Bu teknolojinin en iyi yanlarından biri tarım alanına ihtiyaç duymaması. Bunun yanında, her iklimde, her coğrafyada, her saatte üretim yapılabiliyor. Bu sayede etin taşınması da gerekmiyor. Teknolojinin gıda ihtiyacı olan her yerde kurularak yerel halka hizmet verebileceği belirtiliyor.