GüncelKırsal

Torakçıların zorlu mesaisi

Geçimini mangal kömürü üretimiyle kazanan ‘torakçı’ olarak bilinen işçiler, ateş karşısında verdikleri zorlu mücadeleyle meşe ağaçlarını mangal kömürüne dönüştürüyor. Meşe odunlarını torak adı verilen çukurlarda özenle yakan işçiler, günlerce ateş başında nöbet tutuyor.

Ankara’nın Çubuk ilçesine bağlı Avdullah köyüne mevsimlik işçi olarak gelen aileler, Odun kömürü mesaisine günün ilk ışıklarıyla başlıyor. Aileleriyle Mardin’den bölgeye gelen işçiler, çadırlarda konaklayıp, sabahın ilk ışıklarıyla meşe odunlarını kesmek için yola çıkıyor. Engebeli arazideki ağaçları kesip, traktörlerle kurdukları ocaklara getiriyor. Odunlar ocakların üzerinde istiflenip, üstleri saman ve elenmiş toprakla kapatılıyor ve yakma süreci başlıyor. Yaklaşık 15 gün için için yanan odunlar, sonrasında soğutulmaya bırakılıyor.