Adıyaman’da kuraklığın korkutucu boyutu
Adıyaman’da kuraklık nedeniyle sulama baraj göletleri kurudu, sulu tarım yapan çiftçinin verim kaybı yüzde 60’lara ulaştı. Kaynak sularındaki azalma nedeniyle kent merkezine içme suyu dönüşümlü olarak veriliyor.
Sulamada kullanılan Çamgazi Baraj göletinin suyu 500 metre kadar çekildi. Suların çekilmesiyle kuruyan zeminde geniş yarıklar meydana geldi. Kuraklık nedeniyle Hasancık Göleti başta olmak üzere kent genelinde bir çok sulama göletinin kuruduğu öğrenildi.
“YÜZDE 30 SEVİYELERİNE DÜŞTÜ”
Yetkililer, göletlerin ‘ölü hacim’ denilen seviyeye düştüğünü, Çamgazi Baraj göletinin su seviyesinin yüzde 7 civarında olduğu ifade etti. Çamgazi Barajı’nda seviye 2020 yılında yüzde 30 seviyelerine düştü. Kuraklığın korkutucu boyutunun görüldüğü Çamgazi Baraj Göleti’nde 2017 yılında da benzer görüntüler ortaya çıkmıştı. Sular altında kalan Eski Adıyaman Gölbaşı karayolu suların çekilmesiyle tamamen ortaya çıktı.
Kuraklık sadece sulama suyunda değil, içme suyunda da ciddi sıkıntılara neden oluyor. Adıyaman’da kaynak sularındaki azalma nedeniyle kent merkezinde içme suları dönüşümlü olarak veriliyor. Adıyaman’da Atatürk bulvarının güneyine saat 14.00 ile 24.00 saatleri arasında, kuzeyine ise 02.00 ile 12.00 arasında su veriliyor.