DünyaGüncel

İklim krizi: Kuzey Kutbu’nda sıcaklıklar en yüksek seviyeye ulaştı

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) yıllık iklim raporuna göre, geçen yıl Kuzey Kutup bölgesinde kaydedilen sıcaklıklar en yüksek seviyeye ulaştı.

NOAA raporu , Kuzey Kutbu’ndaki kara alanları üzerindeki yıllık ortalama sıcaklığın 1981 ortalamasının 2,1C (35.8F) üzerinde olduğunu buldu. Bu sonuç, 121 yılda kaydedilen en yüksek sıcaklık olarak kayıtlara geçti.

Raporun baş editörü Dr Robert Dunn şöyle konuştu: “Bu rapor, insan kaynaklı iklim değişikliğinin dünyanın her bölümünü etkilediğine dair diğer tüm kanıtlara katkıda bulunuyor.”

Daha hızlı ısınıyor

Dunn ayrıca 2014’ten itibaren kaydedilen en yüksek beş sıcaklıkla birlikte Kuzey Kutbu’nun, düşük enlemlerden daha hızlı ısınmaya devam etiğini belirtti. Bunun yanı sıra Avrupa’nın yıllık ortalama sıcaklığı da oldukça hızlı bir şekilde arttığını ifade etti.

En sıcak ikinci temmuz ayı

Raporda ayrıca, 2020’nin kaydedilen tarihteki en sıcak üç yıl arasında olduğunu ve özellikle Avrupa’nın 1981-2010 arasındaki uzun vadeli ortalamanın 1,9C (35.4F) üzerinde olduğunu doğrulandı. Bu yıl kıtanın şimdiye kadarki en sıcak ikinci temmuz ayını gördü .