DünyaGüncelTarım

Mahsulü tarlada kalan çiftçide ‘La Nina’ korkusu

Tarımsal üretim üsleri ABD, Brezilya, Arjantin ve Rusya’da kuraklığın en büyük suçlusu olarak gösterilen La Nina, son 1 yıl içinde buğday fiyatlarını yüzde 35, mısır fiyatlarını yüzde 60, soya fasulyesini yüzde 43, kahveyi yüzde 47, şeker fiyatlarını yüzde 60 yükseltti. Mahsulü tarlada kalan çiftçi, ‘geri gelecek’ korkusu sardı.

Kuzey yarımkürede Pasifik Okyanusu’nun ekvator bölgesinde okyanus yüzeyinin ısınmasına ya da soğumasına göre iklim değişiklikleri gözleniyor. Bu bölgede alışılmadık şekilde soğuk olan su yüzeyi La Nina hava olayıyla ilişkilendiriliyor. La Nina yıllarında genellikle kuraklık yaşanıyor. Azalan yağmurlar nedeniyle tarımsal üretim zarar görüyor. 2021 bir La Nina yılıydı ve meteoroloji uzmanlarına göre, kuraklığın habercisi La Nina bu yıl sona ermeden yeniden sahne alacak.

2020’nin ikinci yarısında oluşmaya başlayan La Nina, bu yılın başlarına kadar etkisini sürdürdü. Bu dönemde dünyada tarım ürünlerinin fiyatı neredeyse yüzde 40 arttı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) bu yılın sonlarına doğru yeniden La Nina oluşması olasılığını yüzde 70 olarak görüyor. 2020- 21 döneminde etkili olan La Nina, 2018 yılındaki La Nina’ya göre daha güçsüz seyretmesine karşın tarımsal üretimin üsleri ABD, Güney Amerika, Rusya’nın bazı bölgelerindeki kuraklığın en büyük suçlusu olarak gösterildi.

Zayıf bile olsa fiyatlar için ciddi risk

Bir diğer büyük üretici Avustralya’ya ise normalden fazla yağış bırakarak mahsule hasar verdi. La Nina, tahmin edildiği gibi geri gelirse, zayıf bile olsa, Arjantinli, Brezilyalı ve ABD’li çiftçi için kötü haber. Çünkü bu bölgelerde yeniden sıcak hava dalgasına neden olabilir. Güney Amerika’nın son yüzyıldır yaşadığı en kötü kuraklığını nedeni olarak 2020-21 La Nina’sı gösteriliyor. Meksika, Paraguay, Kuzey Amerika’da da mahsulü tarlada bırakan kuraklıklar vadeli işlemlerde birçok ürünün fiyatının yükselmesine yol açtı. Son 1 yıl içinde buğday fiyatları yüzde 35 yükselirken, mısır fiyatları yüzde 60, soya fasulyesi fiyatları yüzde 43, kahve yüzde yüzde 47, şeker fiyatları da neredeyse yüzde 60 yükseldi. Çifte La Nina, zayıf olsa bile, uzmanlara göre Güney Amerika’nın kuraklığını daha da kötüleştirecek ve 2021-22’de şu anki kahve, şeker, narenciye ve tahıl mahsulleri tahminlerinin daha da düşmesine yol açacak.