GıdaGüncel

Kâğıt helvaya ‘taklit’ cezası

Özellikle çocukların severek tükettiği kâğıt helva ile ilgili ilginç bir ‘taklit’ davasının görüldüğü ortaya çıktı. Şirinkos markası ile üretim yapan bir firma, asırlık Koska ile başka bir üreticiye açtığı “Tescilli tasarımımız taklit edildi” diyerek açtığı tazminat davasını kazandı. Davalı firmalar, 48 bin TL maddi, 30 bin TL de manevi tazminatı 10 yıllık faizi ile ödeyecek.

Kâğıt helva üretimi ile başlayıp yıllar içinde ürün gamına krokan ve bar grubu ürünlerini de ekleyen firmalar arasında müthiş bir rekabet söz konusu. “Şirinkos”, “Balkos”, “Nefiskos”, “Şenkos” gibi markalarla üretim yapan firmaların hemen hepsi de 40-50 yıllık geçmişe sahip. Anılan markalardan ikisi ile asırlık Koska’yı bir dava dosyasında bir araya getiren ise tescilli kağıt helva tasarımının kopyalanması iddiası oldu.

KOSKA ADI İLE SATILDI

Sektörde 1975 yılından bu yana faaliyet gösteren Mehmet Şirin Bayram’ın sahibi olduğu Şirin Ticaret, Koska ile üretim anlaşması yaptı. Şirin Ticaret’in ürettiği kâğıt helvalar Koska ambalajında satılmaya başlandı. Taraflar arasında mayıs ayında imzalanan sözleşme ile başlayan ilişki Haziran-Eylül 2010 dönemini kapsadı. Eylül 2010’dan sonra Koska, Şirin Ticaret’ten ürün almamaya başladı.