Güncel

Tarım belediyeciliği

Televizyonlarda izliyoruz. Ne kadar gerçeği yansıtıyor bilemem. Bazı kamuoyu araştırmacıları çıkıyorlar, rakamlar veriyorlar. Mesela, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, Ekrem İmamoğlu gibi isimlerden daha fazla destek gördüğünü söylüyorlar. Sürekli olarak Millet İttifakı’nın muhtemel Cumhurbaşkanı Adayı konusunda isim yarıştırıyorlar.

Kesin olarak hüküm vermekten kaçınırım. O oranlarla ilgili bir değerlendirme yapamam. Ancak, öyle görülüyor ki Mansur Yavaş isminin bu konuda bir ağırlığı var.

İyi güzel de nasıl kazandı bu ağırlığı? Ne yaptı? Hangi başarının altına imza attı? Ankara’da seçmene dokunan, hayatını kolaylaştıran ne tür bir projenin altına imza attı? Seçim öncesi verdiği vaatlerin ne kadarını gerçekleştirdi?

Başkent’te yaşıyorum, benim gördüğüm, aklımda kalan herhangi bir şey yok. Vaatlerinin yüzde birini gerçekleştirdi mi acaba? Birkaç kavşak, birkaç geçit, bir market, bazı yenileme çalışmaları ve rutin belediyecilik hizmetleri dışında ortada ne var? Mesela, iş başına geldikten sonra bir kütüphane, bir yüzme havuzu, bir kilometrelik metro inşaatı yapıldı mı?

Halkın karşısına çıkıp, “vaatlerim bunlardı, şu kadarını gerçekleştirdim” demediği için de bilemiyoruz!

Eğer buna rağmen halen popülerliğini koruyorsa, hakkı teslim etmek lazım: Algıda son derece başarılı.

Ankara’da bir de ilçe belediyeleri var. Mamak onlardan biri. Belediye Başkanı Murat Köse de aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nde Ak Parti Grup Başkanı. Dün kendisi ile Gökçeyurt Köyü Lavanta Bahçesi’ndeydik. Büyükşehir’in çalışmalarını yakinen takip eden bir isim olması sebebiyle O’na da sordum. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın dişe dokunur herhangi bir icraatının bulunmadığını söyledi. Buna karşılık, seçim öncesi “ucuzlatılacak” sözü verilen suya ve ekmeğe zam yapıldığını hatırlattı.

“Ya siz” dedim…

Geçen süre içinde seçim öncesi verdiği vaatlerin yüzde 60’ını gerçekleştirdiklerini söyledi. Onları da genel başlıklar halinde sıraladı…

Bir defa daha test ettim ki, bugünün Türkiye’sinde algılar olguların çok önünde. Bu da ülke açısından hiç de olumlu bir tablo değil!

Bir de vaatlerin dışında yeni yeni gelişen tarım belediyeciliği var. Mesela, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bununla sıkça övünüyor. Ancak, Ankara Mamak’ta çok daha fazla yol alınmış görünüyor.

Mesela dün gördüğümüz 23 dönümlük lavanta bahçesinde hasat başlamış. Kadın kooperatifleri devreye sokulmuş, elde edilen ürünler kazanca dönüştürülmüş. Lavanta ile birlikte arıcılık faaliyeti de hız kazanmış. Köylüye hem arıcılık öğretiliyor, hem kovan dağıtılıyor.

30 bin aromatik bitki ve 400 özel ağaç dikilmiş.

100 dönümlük bir arazide organik sebze bahçesi oluşturulmuş.

Muhteşem bir doğal güzelliği olan Kıbrıs Köyü Kanyonu’na el atılmış, ekolojik bir büyük proje oluşturulmuş.

Ata tohumları üretimine hız verilmiş.

Vesaire, vesaire…

Hepsi de halka açık ve ücretsiz.

Biz gittik, gördük; lavanta kokuları içinde birkaç saat geçirdik. Murat Köse, “Bu güzellikleri herkes görsün” diyor. Bütün Ankaralıları Mamak’a davet ediyor.