GüncelTarımTeknoloji

Türkiye’nin tarım ürünleri endeksi tanıtıldı

Türkiye Ürün İhtisas Borsası tarafından oluşturulan Ürün Fiyat Endeksleri yayımlanmaya başlandı.Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, endeks sayesinde tarımsal üretimde şeffaflığın artacağını vurguladı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Artık buğdayın fiyatı için Şikago’ya, Londra’ya değil, TÜRİB endeksine bakacağız” ifadesini kullandu.

Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) tarafından oluşturulan Ürün Fiyat Endeksleri yayımlanmaya başlandı. TOBB’da, endeksin tanıtımı için yapılan toplantıya, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu katıldı.

Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, endeks sayesinde üreticilerin ürün fiyatları hakkında zamanlı bilgi edineceğini, tarımsal üretimde şeffaflığın artacağını vurguladı. Pakdemirli, “Ürün Fiyat Endeksleri sayesinde, fiyat değişiklikleri daha kolay tahmin edilecek, analizler daha doğru yapılacak ve ürün performans ölçümlerinin etkin olarak kullanılması sağlanacak” diye konuştu.

Dolaylı olarak çiftçi gelirlerinin artması, yatırımların büyümesine katkı verecek endeks yayımlarının buğday, arpa ve mısır için başladığını bildiren Pakdemirli “Piyasanın anlık durumu şeffaf bir şekilde ortaya konulacak ve diğer yatırım ürünleriyle karşılaştırma imkanı sağlanacak. Ayrıca, tarımsal emtia piyasalarında Türkiye ile dünya arasındaki süreç yakından izlenebilecek.” diye konuştu.