GüncelKırsal

Denizi olmayan Erzurum’dan balık üretimi

Denizi olmayan Erzurum’dan balık üretimi Yıllık 2 bin 100 ton üzerinde alabalık üretimi yapılıyor, tesislerin devreye girmesi ile üretim 7 bin tona çıkacak Denizi olmayan Erzurum’da kafeslerde üretilen balıklar batı illerine satılıyor.

Yıllık 2 bin 100 ton üzerinde alabalık üretimi yapılıyor, tesislerin devreye girmesi ile üretim 7 bin tona çıkacak
Denizi olmayan Erzurum’da kafeslerde üretilen balıklar batı illerine satılıyor.

Baraj göletleri ve derelerde oluşturulan tesislerde üretilen alabalıklar Türkiye’nin dört bir yayına gönderiliyor. İklim şartlarının avantajı ile Erzurum’da yılın tamamında üretim yapılabilmesi su ürünleri üretimini olumlu yönde etkiliyor.

Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Erzurum’da su ürünleri üretimi konusunda özellikle 2 bin rakımlı yerlerde çok önemli bir potansiyel olduğunu belirterek, “Bu önemli potansiyelimiz su ürünleri potansiyelimiz. Bu potansiyel ile son yıllarda ön plana çıkmaya başladık. Özellikle Erzurum’da hali hazırda, gerek karada, gerek havuzlarda ve gerekse baraj göllerindeki kafeslerde yıllık 2 bin 100 ton üzerinde alabalık üretimi yapılıyor. Erzurum il sınırları içerisinde bulunan barajların faaliyete geçmesi ile yıllık balık üretimimiz 7 bin tonun üzerine çıkacak” diye konuştu.

Bakanlığın bu konuda önemli ölçüde destekleri de bulunduğunu dile getiren Akar, “Bireysel üretimde kilogram başına üretim yapanlara 75 kuruş, balık üretimi yapmak için girişimde bulunan ve tesis kurmak isteyen üreticilere ise 3 milyona kadar yüzde elli hibe desteği sağlıyoruz. Aynı zamanda üretimi yapılan balıkların işlenmesi, depolanması, temizlenmesi, dondurularak başka illere sevkiyatının sağlanması gibi işlerde Devlet desteği sağlanıyor” dedi.