Tütüncü üretimden kaçıyor
Ege tütününde bu sene kuraklık sebebiyle erken hasat yapıldı. Yaşanan kuraklık ve artan girdi fiyatlarından dolayı zorlanan tütün üreticileri artık para kazandırmadığı için seneye tütün ekimi yapmayacaklarını belirtiyor.
Dünyanın en kaliteli tütünleri arasında yer alan ve kalitesi nedeniyle talep gören Ege tütünü, son yıllarda kuraklık, pandemi sürecinde yaşanan olumsuzlar ve yeterli teşvik olmamasından dolayı olumsuz etkileniyor. Yaşanan sorunlardan dolayı bu sene Ege’de üreticiler, 1 ay erken hasat yapmak zorunda kaldı.
Tütün Eksperleri Derneği’nin sektörü değerlendirdiği 2020 Tütün Rapor’unda yer alan bilgilere göre;2020 yılında kayıtlı olarak üretilen 82,7 milyon kilogram tütünün bölgelere göre dağılımı; Ege Bölgesi’nde, 47,3 milyon kilogram olarak gerçekleşti. Raporda; 2021 yılı için alım satımı yapılan tütünlerde ise tahmini ise rekoltenin 41 milyon kilogram civarında gerçekleşmesi beklendiği belirtildi. Ege Bölgesinde sözleşme başfiyatı 27,50 TL iken bununla birlikte ortalama alım fiyatının 25,50 TL civarında oluştuğu ve önemli bir kısmı ihraç edilen Ege bölgesi tütünlerinde, uzun yıllardan sonra alım fiyatının 4 Dolar altına gerileyerek 3,50 Dolar civarında gerçekleştiği kaydedildi.
Ayrıca raporda şu ifadelere yer verildi: “Ege Bölgesinde 2020 yılında üretilen ve alım satımı 2021 yılında yapılan tütünün kilogram maliyeti ortalama 23,2 TL olarak gerçekleşirken, üretici bu tütünün kilogramını maksimum sözleşme başfiyatı olarak 27,5 TL’ye satma şansına sahip. Bu rakamlar ışığında, tütün üreticisinin eline kendi işçilik yevmiyesi dışında bir şey geçmediği, hane başına yıllık üretimin ise ortalama 1500 kilogram olduğu göz önüne alındığında, üretici gelirinin asgari geçim seviyesinin altında olduğu gözükmekte.”