EkonomiGüncelHayvancılık

Küçükbaş hayvan yetiştiricileri de sözleşmeli besicilik istiyor

Büyükbaş hayvancılıkta sözleşmeli besiciliğin desteklenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararının hayvancılığa yeni bir ivme kazandıracağını belirten TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, “Küçükbaş hayvancılık da kapsama alınmalı” dedi.

Kırmızı et üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması, üreticinin girdi tedarikinin planlanması amacıyla Resmi Gazete’de yayımlanan Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca, ESK ile besicilik sözleşmesi yapan yetiştiricilere 5 yıl süreyle, karkas et ağırlığına göre kg başına 5 liraya kadar destek verilecek.

“Sözleşmeli besicilik desteği, hayvancılığa ivme kazandıracak”

Sözleşmeli besiciliğin desteklenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararının hayvancılığa yeni bir ivme kazandıracağını belirten Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, küçükbaş hayvancılığın da bu karar içerisinde değerlendirilmesi talebinde bulundu. Sözleşmeli besicilik üretim modelinin hayvancılık açısından örnek bir model olacağına işaret eden Çelik, şunları söyledi:

“Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı kararı ile sözleşmeli besicilik desteklemeleri kapsamında Et ve Süt Kurumunca üreticilere karkas ağırlığına göre yapılacak destek ödemeleri ve şartları belirlenmiştir. Bu karar her ne kadar büyükbaş hayvancılığı ilgilendiriyor olsa da yetiştiricilerimiz ve hayvancılığımız adına örnek bir model olduğunu düşünüyor ve bu modelin hayvancılığımıza yeni bir soluk, yeni bir ivme kazandıracağını umuyoruz. Sözleşmeli besiciliğin desteklenmesiyle başta yetiştiricilerimiz olmak üzere nihayetinde tüketicilerimiz de kazançlı çıkacaktır.

Model, yetiştiricilere pazar ve fiyat garantisi sağlayacak

Bu model yetiştiricilere pazar ve fiyat garantisi sağlayacak. Ülkemiz ihtiyaçları doğrultusunda üretim planlaması yapılacak. Daha da önemlisi aylık maliyetler hesaplanarak belirlenen maliyetlere göre alım fiyatlarının güncellenecek olmasının yanı sıra, alım ve fiyat garantisiyle 5 yıllık üretim planlaması yapılabilecek.

Uygulamanın yetiştiricilere bir avantajı da herhangi bir hak kaybına uğramadan besicilik sözleşmesinden tek taraflı çekilebilecek olmasıdır. Ayrıca bu uygulamada hayvan sağlığı, refahı ve besleme gibi konularda yetiştiricilere işletmelerinde eğitim verilecek olmasını da önemli bir ayrıntı olarak görmekteyiz. Kırmızı et üretiminde yüzde 25 gibi bir paya sahip olan küçükbaş hayvancılığın göz ardı edilmeyerek bu modele dahil edilmesinin sektörümüz ve ülkemiz adına önemli bir kazanım olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla küçükbaş hayvancılığı da bu uygulamanın içerisinde görmek istiyoruz.”

“Küçükbaş hayvancılık kapsama alınmalı”

Tarım ve Orman Bakanlığından sözleşmeli besiciliğe küçükbaş hayvancılığın da alınmasını talep ettiklerini belirten Nihat Çelik, “Sayın Bakanımız Vahit Kirişci, sözleşmeli üretim modellerini cazip hale getirmeyi arzuladıklarını ifade etmiştir. Dolayısıyla küçükbaş hayvancılığın da sözleşmeli üretim modeli kapsamına alınarak desteklenmesini, sektörümüz ve 280 bin yetiştiricimiz adına sayın bakanımızdan talep ediyoruz. 2006 yılı öncesine kadar hiçbir şekilde destek görmeyen küçükbaş hayvancılığa bu tarihten sonra çok önemli destekler veren bakanlığımızın bu konudaki talebimizi değerlendirebileceğini umuyor ve desteklerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: www.gidahatti.com