EkonomiGıdaGüncelKırsalTarımYazarlar

Kime Vefa Kime Veda! Enflasyonun hızı kesilmiyor! 1909 yıllık Su Kanunu!


****Enflasyonun hızı bir türlü kesilemiyor. Enflasyon artmaya devam ediyor. Enflasyon oranları açıklandı.

**İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO), İstanbul’da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,79, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 2,94 artış kaydetti. Yıllık bazda perakende fiyatlar yüzde 73,89, toptan fiyatlar yüzde 65,01 artış gösterdi.

**Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Kasım ayında %5,58 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı %129,27 olarak gerçekleşti.

***En son TÜİK açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE), Kasım ayında aylık %3,28, yıllık %61,69 arttığını açıkladı.

Kısaca üç ayrı artış;

Kasım Ayında artış = %3,79 – %5,58 – % 3,28

Yıllık ise = % 73,89 – %129,27 – % 61,98

****Burada çiftçimize soralım? Size göre enflasyon kaç? Tarımsal girdilerdeki artış ne kadar? Ürün fiyatlarındaki artış ne kadar? Benim için bu daha çok önemlidir. Yaşadığımız, hissettiğimiz alım gücümüz, pahalılık ve enflasyon…

***Vefanın anlamına bakalım; Sözüne sadık kalmak, sözünde durmak, kadir kıymet bilmek, dostluğa önem vermektir.

***Veda etmek ise, ayrılık anlamı taşır. Kişilerin esenleşmesi de veda etmek demektir. Ayrıca sevilen bir şey ya da kişi ile olan ilgisini kesmek anlamına da gelmektedir.

****Kimlere vefa gösterilir?

Vatana,

Milletimize,

Çiftçimize,

Toprak Anaya,

Suya,

Tarım arazilerine,

Çevreye,

Doğaya,

Arılara…..

**Çin Atasözü: Bin doğru adım bir yanlış adımı düzeltemez.

****Vefaya bütüncül bakmak gerekir. Bakmadığımız zaman veda edeceğimizi unutmamalıyız. Veda etmemek için bilimden ve kaliteli eğitimden uzaklaşmamalıyız.

**Bugünlerde yine sosyal medyada bir rüzgâr başladı. Bu rüzgâr, enflasyonu düşürmüyor. Pahalılığı önleyemiyor. Paramızın değeri düşüyor, bunu önleyemiyor. Tarımın sorunlarını çözmüyor.

Nedir bu rüzgâr?

Suya vefa göstermezsek, veda edeceğiz.

Hep birlikte bir adım atalım! Geçmişten aldığımız en değerli emanet olan suyumuza sahip çıkıp gelecek nesillerimize miras bırakma zamanı.

Kişi başına 1313 metreküp olan su potansiyelimize veda etmemek için suya vefa gösterme vakti.

Suya vefa göstermezsek, veda edeceğiz. Bugün bir adım at, su israfını önle, bilinçli tüket…

1313 sadece bir sayıdan ibaret değil. Gelecek bugün kurtarılabilir…

Aklımızı başımıza alalım ve suya vefa gösterelim. Tasarruflu ve tedbirli olalım.

Su hayattır, hayat vefa gerektirir,

Suya veda etmeyelim, suya vefa gösterelim.

*****Bunlara katılmamak mümkün mü? Kesinlikle hayır…

*Ancak neden bugünlere geldik?

*Nerede hatalar yaptık, önlem almadık?

*Hala, vahşi sulama var.

*Hala, kaçak su kullanımı var.

*Hala, tarım arazilerini imara açılıyor.

*Hala, kontrolsüz bir zirai ilaç kullanımı var.

*Hala, iklim değişikliğini yönetemiyoruz.

****Çözümler sadece slogan ile olmuyor, uygulama ile sonuç almak gerekiyor.

****Bazen veda ediyoruz ama işimize gelmezse bunu da görmemezlikten geliyoruz.

****Sosyal medyada bu sloganları atanlara soralım. Sizler uygulamada bu konularla ilgili neler yaptınız? Hangi sorunları çözdünüz?

****Şehirlere yakın 1. Sınıf tarım arazileri üzerinde kaç tane hobi bahçesi var?

Bu hobi bahçeleri nasıl tarım arazileri üzerine yapılmıştır?

**Bu hobi bahçelerinde ne kadar su kullanıyor?

Bu hobi bahçeleri yapılırken neden göz yumuldu?

Bu konu ile ilgili 04 Kasım 2020 Tarihinde 31294 Sayılı Resmî Gazete ’de 7255 Sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun yayınlandı.

Tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmelerinin engellenmesi, sahipli arazilerde izinsiz ağaç kesimiyle ilgili cezaların artırılması içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Düzenlemeyle birlikte, verimli araziler üzerine hobi bahçesi kurulamayacak. Verimli arazileri satanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. İzinsiz ve ruhsatsız bahçeler metrekare başına ceza kesilecekti.

**Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuatla ilgili mutlaka bir birim kurmalıdır. Meclisten geçen, Resmi Gazete’ de yayınlanan bu kanunda uygulanamıyor.

****Bunun nedeni bu Kanunun 25. Maddesinde; 5403 sayılı 21 inci başlığıyla birlikte değiştirilmişti. Madde 21’in son cümlesi; Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelik ile belirlenir, denilmektedir.

Yönetmelik, 3 yıldır çıkarılmadığından bir işleminde yapılması da söz konusu değildir.

Yönetmelik ile belirlenir diye belirtilmiş olduğundan, bakan yardımcısının talimatı, tebliğ veya genelge ile bu işler yürütülemez.

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığında su ve sulama konuları kaç genel müdürlüğün görev tanımı içindedir? Su ve sulama ilgili birimler artık bir genel müdürlük şemsiyesi altında toplanmalıdır.

****Geçen hafta Fas’ta alınan önlemleri yazmıştım. Kuraklık ve su kıtlığı nedeniyle giderek artan zorluklarla karşı karşıya kalan Fas, geçtiğimiz günlerde Zagora bölgesinde karpuz ekimini kısıtlama yönünde önemli bir karar aldı.

Ayrıca Fas, deniz suyunun, tuzdan arındırılması konusunda önemli yatırımlar yapıyor.

****İşte yukarıda belirttiğim konularda vefa sadece slogan, spot cümlelerde kalırsa daha kısa sürede veda edilir. Bunun farkında olalım.

****Ulusal Su Kurulu kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu kurulun, görev ve yetkileri oldukça önemlidir. Görüldüğü gibi kısa sürede yapılacak çok iş var. O nedenle çok kısa sürede ilgili yönetmelik çıkarılır ve uygulamaya geçilir. Ulusal Su Kurulu görevlerini yerine kısa sürede getirir!!

****1909 Yıllık Su Kanunu!

Denizli’de Antik Laodikya kentinde kazı çalışmalarında bulundu. Bu su yasası M.S 114 yılında Laodikya Meclisi hazırlamış. Efes’te proconsule sunulmuş, proconsulde imparator adına su yasasını onaylamış. Laodikya’da suyun Denizli’den buraya geldiğini düşünecek olursak bu kent için su çok yaşamsal önem taşıyor.

Bu yazıttaki 14 Maddelik “Su Yasasını “paylaşacağım.

Suyun kıymetinin farkındalar. Ağır cezalar koymuşlar ve uygulamışlar.

İŞTE YAZITTAKİ 14 MADDELİK SU YASASI

1- Kente gelen suyun alıkonması veya yolunun değiştirilmesinin yasaklanması ve suyun kamu yararına kullanımının tahsisi içindir.

2- Her kim kente ait suyu kendi şahsi kullanımı için böler veya suya zarar verirse imparator hazinesine 5 bin dinar ödemek zorundadır. Bu paranın sekizde biri ihbarda bulunan kişiye verilmelidir ve suçu işleyen kişi kent suyundan mahrum bırakılmalıdır.

3- Kent suyunun ücretsiz olarak alınması veya resmi görevli tarafından özel şahıslara hibe edilmesi yasaktır. 5 bin dinar para cezası ve resmi görevlinin verdiği kararın hükümsüz sayılması

4- Suyu satın alan kişiler Vespasian Fermanı’nı ihlal edemez.

5- Belirlenen uygun alanlarda su toplayan insanlar castelli (su deposu) inşa etmek ve suyu bu yapılardan bronz metre ile sertifikalandırılmış ve mühürlenmiş çaplara sahip borularla temin etmelidir. Bu boruların çapları bir veya yarım parmak olmalıdır.

6- Suya veya su borularına zarar veren kimselere 5 bin dinar para cezası uygulanır.

7- Valilik emri ile kente ait aquadüktlerin (su yolları) korunması ve su borularının üstünün çatıyla kapatılması için 30 bin dinara kadar kredinin kullanılmasına izin verilmiştir. Su depolarından çeşmelerin üst katlarına kadar kent içindeki su borularına koruma çatısının getirilmesi gereklidir.

8- Bir magistrat (hakim) resmi görevli veya bir vatandaş herhangi bir çalışma için su hattı borularına yerinden kaldırırsa 12 bin 500 dinar para cezası ödemek zorundadır.

9- Valilik, su kaynağının güvenliğinin sağlanması için her yıl kent tarafından seçilen en onurlu iki vatandaşı curator olarak atar.

10- Bu işlerin yürütülmesini mecliste yer alan bir heyet denetler.

11- Vali, aquadüktlerin her zamanki yöneticileri ile halktan üç kişinin maaş almasını emreder. Bu kişiler kent merkezi ile taşranın su güvenliğini denetler. Bu konularda dolandırıılık yapanlar elçi Saenius Sabinus fermanına göre cezalandırılır.

12- En Muhteşem Kent’e ait suyun Laodikyalılar tarafından en doğru şekilde kullanılması için kentteki en adil kişinin seçilmesi gerekir.

13- Bu yasa ile birlikte su yollarına yakın arazisi bulunan hiç kimse suyu tarım için kullanamaz, tarlalarını bu su ile sulayamaz.

14- Laodikyalıların en muhteşem kentinde seçilen yöneticiler, benim fermanımı steller üzerine kazıyın ve insanların kendileri hakkında olan bu yasaları açıkça görmelerini sağlayın.

Tarımdan Haber