GüncelSağlık

İklim değişikliğinin bir başka etkisi: Balıklar renklerini kaybediyor!

Yeni bir bilimsel araştırma, okyanusların ısınması ve mercanların renklerini kaybetmesi nedeniyle, Avustralya’nın ünlü Büyük Bariyer Resifi’ndeki balıkların renkleri solmaya başladı.

Resif sağlığı, mercan türleri ve yerleşik balıklardaki değişiklikleri otuz yıl boyunca inceleyen, Avustralya’da yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları Global Change Biology dergisinde yayınlandı.

Deniz ekolojisi uzmanı Chris Hemingson, “Gelecekteki mercanlar günümüzdeki kadar renkli ekosistemler olmayabilir. Elde ettiğimiz bulgular, mercanların önemli bir geçiş aşamasında olduğunu ve önümüzdeki yıllarda çok daha soluk renkte görüneceğini gösteriyor” diye konuştu.

Avustralya’nın ünlü Büyük Bariyer Resifi’nin bir süreden beri artan karbon emisyonları sebebiyle bazı bölgelerdeki rengini kaybettiği biliniyor. Mercan resifinin renklerini kaybetmesi, bölgede yaşayan parlak renklere sahip bazı balıkların da sayısının azalmasına yol açıyor.

Büyük Bariyer Resifi’nin tamamı etkilendi!

Konuyu araştırmak isteyen Hemingson ve ekibi, resif balıklarının topluluklarında bulunan renk çeşitliliğine baktılar ve bunu balıkların yaşadığı habitat türleriyle ilişkilendirdiler. Bazı biyolojik işlevlerin yanında, balıkların renklerinin yaşadıkları doğal olarak mercan ile bağlantılı olduğu biliniyor.

Elde ettikleri sonuçları değerlendiren Hemingson “Bir resifte yapısal olarak karmaşık mercan örtüsü arttıkça, içinde ve çevresinde yaşayan balıklarda bulunan renk çeşitliliği ve çeşitliliğinin de arttığını bulduk. Ancak, çimen yosunu ve ölü mercan molozlarının örtüsü arttıkça, renklerin çeşitliliği azaldı, tekdüze bir görünüm gözlendi” diye konuştu.

Büyük Bariyer Resifi’nin sadece yüzde 2’si, son 30 yılda kaydedilen beş büyük çaplı renk kaybı olayından etkilenmeden kaldı. Bu renk kayıpları insan ve emisyon kaynaklı, denizlerdeki sıcaklık dalgaları sebebiyle yaşandı. Sözü edilen 30 yıllık dönemde göz alıcı renklere sahip birçok balık türünün sayısında ciddi artışlar olduğu belirlendi.

Yumuşak, dallanmış mercanların yerini alan büyük ve kabuklu kaya mercanları, ısı şoklarına karşı daha dirençli. Ancak bu yapılar parlak renkli balıklar için avcılardan daha az koruma sağlıyor. Balıkların sayısının bu sebeple azaldığı düşünülüyor.