Sorting by

×
ÇevreDestekEkonomiGüncelKırsalSağlıkTarım

Hububatta Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü Hastalığı için uyarı…

    Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü‘nden buğdayda en çok görülen kök ve kök boğazı çürüklüğü hastalığı için uyarı geldi.
Hububatta Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü Hastalığı için uyarı

Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; ” Dünyada buğday ekim alanlarının hemen hemen hepsinde görülebilen bu hastalık nedeniyle %10 ile %40 arasında ürün kayıpları oluşabilmektedir. Hatta mevsim ve münavebe sistemi hastalığın çoğalması için uygun şartlara sahipse ürün kaybı %50 veya daha fazla bile olabilmektedir. Hububatta kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan etmenlerin başında Fusarium culmorum, Gaumannomyces graminis, Bipolaris sorokiniana, Rhizoctonia cerealis gelmektedir.”dedi

İbrahim Sağlam
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü

”Bitki artıkları toprak yüzeyinde kaldığı sürece Fusarium türü mantarlar canlılıklarını sürdürür.”

Toprakta bulunan bitki artıkları üzerinde iki yıldan fazla canlı kalabilen Fusarium türlerinin olduğunu, bitki artıklarının toprak yüzeyinde bekletilmesi durumunda bu türlerin canlılıklarını sürdürdüğünü ve bu hastalık etmenlerinin tümünün toprak kökenli olduğunu bu sebeple de tohumla da taşınabildiğini belirten Sağlam; ”Bitkilerin alt yaprak kınlarında sap ve boğumda bal rengi bir görünüm olur. Bazı dönemlerde bitki gelişme döneminin ortasında bitkiler ve kardeşlerinde veya fide döneminde sararma ve ölüm meydana gelir. Hastalıklı bitkilerin başakları bükülür bazı başaklarda tane oluşmaz. Bitkilerde tüm gelişme dönemlerinde ve tüm organlarda hastalık meydana getirmektedir. Bu nedenlerle tane ölümleri, fide yanıklığı, kök ve kök boğazı çürüklüğü; yapraklarda noktalar halinde nekrotik lekeler; başakta kavuz ve tane yanıklığı, embriyo kararmasına ait belirtiler meydana getirmektedir. Hastalık kök ve kök boğazında meydana getirdiği lekeler koyu veya soluk kahverengi görünümündedir. Bitkilerin kök kısmı daha kısa olur ve kökleri kahverengi bir görünüm alır. Hasat döneminde ise boş başaklar ve cılız, buruşuk tanelerin oluştuğu başaklar göze çarpar.”ifadelerinde bulundu.

.
Hububatta Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü Hastalığı için uyarı

”Hububat ekimi toprak tavındayken yapılmalı ve ekim derinliğinin doğru ayarlanmalıdır.”

Hububat ekiminden önce topraktaki bitki artıklarının yok edilmesi için toprak işlemesi ya da herbisit uygulaması yapılmasının önemini vurgulayan İl Müdürü İbrahim Sağlam, ekimin toprak tavındayken yapılması ve ekim derinliğinin doğru ayarlanmasının hastalığa karşı alınabilecek doğru önlemler olduğunu belirtti.

Hastalığın yoğun olduğu alanlarda, hastalığa neden olan etmenlerin konukçusu olmayan bitkilerin yetiştirilmesi gerektiğini söyleyen Sağlam, ”Dayanıklı çeşit kullanımı ve hastalığa duyarlı olan erkenci çeşitlerin ekiminden kaçınmak da alınabilecek kültürel tedbirler arasında yer almaktadır. Diğer yandan dengeli bir bitki besleme programı izlenmesi ve iz element eksikliklerinin giderilmesi de bitkilerde dayanıklılığın teşvik edilmesi açısından oldukça önemlidir.”dedi

.
Hububatta Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü Hastalığı için uyarı

”Üreticilerimiz hastalıklara karşı ruhsatlı olan ortak zirai ilaçları seçmelidir.”

Havaların ısınmasıyla pas hastalıkları, külleme ve septoria yaprak lekesi gibi hastalıklarında görülmeye başlanacağını belirten Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; ”Üreticilerimiz ilaçlama için hububat ekili alanlarda iyi gözlem yapmalıdır. İlaçlama yapacaklar ise, tüm hastalıklara karşı ruhsatlı olan ortak zirai ilaçları seçmelidir. Konuyla ilgili teknik bilgi desteği, kullanılacak ilaçlar ve dozları için İl ve İlçe Müdürlüklerimizden daha detaylı bilgi alabilirler” dedi.

Hububatta Pas hastalığı
Hububatta Külleme hastalığı

Toprak haber

Bir yanıt yazın