Dünyanın en iyi zeytinyağları Türkiye’de yarıştı!
Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası zeytinyağı kalite yarışması Anatolian IOOC, Balıkesir’in Edremit ilçesinde yapıldı.
Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası zeytinyağı kalite yarışması Anatolian IOOC, Balıkesir’in Edremit ilçesinde yapıldı. Fransa’dan Çin’e Ürdün’den Yunanistan’a dünyanın farklı ülkelerinden 267 natürel sızma zeytinyağının yarıştığı yarışmada 190 zeytinyağı ödüllendirildi.
Birbirinden özel lezzetlere sahip zengin mutfağı, zeytini, zeytinyağı ve kuzusuyla gerçek bir gastronomi şehri olan Balıkesir, Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası zeytinyağı yarışmasına ev sahipliği yaptı.
Anatolian IOOC, Oleolog Birsen CanPehlivan’ın direktörlüğünde, Balıkesir’in Edremit ilçesinde gerçekleştirildi. Aralarında dünyadaki birçok zeytinyağı kalite yarışmasının kurucusu, danışman ve eğitmen İtalyan Gazeteci Antonio Giuseppe Lauro ile Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’nin (IOC) duyusal analiz laboratuvarında görevli M. Angels Calvo Fandos’un da yer aldığı 24 oleolog’un (zeytinyağı tadımcısı) jüri üyeliği yaptığı yarışmada, Fransa’dan Çin’e Ürdün’den Yunanistan’a dünyanın farklı ülkelerinden 267 natürel sızma zeytinyağı yarıştı.
190 zeytinyağı ödüllendirildi
Natürel sızma zeytinyağlarının Ülkelerin En İyileri, Kategorisinin En İyileri, Monovaryete, Blend, Çeşnili ve Organik kategorilerinde değerlendirildiği yarışmada, 190 zeytinyağı ödüle layık görüldü.
Yarışmada Nora Vera Organik, Türkiye’nin en iyi natürel sızma zeytinyağı seçilirken, Kategorisinin En İyileri ise yine Türkiye’den çıktı. En İyi Monovaryete Ania – Yeşilce Pregreen olurken, En İyi Blend Palamidas – Blend seçildi. En İyi Organik kategorisinin kazananı Nora Vera Organik, En İyi Çeşnili kategorisinin kazananı ise Nora Vera – Yeşil Limon oldu.
“Anadolu IOOC’nin ikinci turu için 2022 yılına randevu veriyoruz”
Yarışmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Antonio Giuseppe Lauro, “Bir hafta boyunca Edremit’te, Anadolu IOOC’nin kurucusu Birsen Pehlivan’ın öncülüğünde ve yarışmanın teknik müdürlüğünü üstlenen Leonardo Castellani’nin büyük katkılarıyla, belediyenin ve halkın desteğiyle mükemmel bir organizasyon gerçekleşti. Zeytinyağının mükemmelini belirlemek ve yüksek kaliteli üreticileri ödüllendirmek amacıyla pandemi koşullarına katlanan ve tadım seanslarını mümkün olan en iyi şekilde yapan uluslararası jüri üyelerimiz vardı. Anadolu IOOC’nin ikinci turu için 2022 yılına randevu veriyoruz. Ajandalarınızda yer ayırın, büyük sürprizler yolda” dedi.
Zeytinyağlarını “Uluslararası Zeytinyağı Noteri” tasnif etti
Sadece natürel sızma zeytinyağlarının yarıştığı Anatolian IOOC, dünyanın en önemli uluslararası zeytinyağı yarışmalarında noterlik ve teknik müdürlük yapan, uluslararası zeytinyağı noteri Leonardo Castellani’nin tasnif edilen zeytinyağlarına kod vermesiyle başladı.
Zeytinyağı tadımı konusunda yetkinliği uluslararası arenada kabul görmüş, tadımla ilgili üst düzey diplomalara sahip 24 oleolog’dan oluşan jüri, kör tadım yaparak bardakların içindeki zeytinyağının hangi çeşitte, kime ve hangi ülkeye ait olduğunu bilmeden değerlendirdi.
Yarışmada özel tadım bardakları kullanıldı
Jüri numuneleri ilk etapta zeytinyağının içinde bulunan meyvemsi kokularının şiddetine göre puanladı. Uzmanlar türlere göre değişen çimen ve baharlı yeşil bitkiler, elma, çağla badem, narenciye, enginar, baharat, domates, çiçek, muz, orman meyveleri gibi kokulara özel bir önem gösterdi. Koku değerlendirmesinin ardından tadım yapılarak yağın şifasını veren antioksidan maddelerin varlığını gösteren acılık ve yakıcılık kriterleri değerlendirdi ve puanlandı. Oleologlar tadımı, standartları Uluslararası Zeytinyağı Konseyi tarafından belirlenen ve ülkemizde üretilen özel mavi tadım bardaklarında gerçekleştirildi.
Anatolian IOCC
Anatolian Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışması (Anatolian IOOC), dünyanın en iyi zeytinyağlarının belirlendiği sıralama olan World Ranking’e 7 puan vererek başlıyor.
Dünyada 14 uluslararası zeytinyağı kalite yarışması düzenleniyor ve EVOO World Ranking, bu yarışmalara 3 ile 10 arasında değişen prestij puanları veriyor. Tıpkı futboldaki Şampiyonlar Ligi gibi üretici ve markalar, yarışmalardan topladıkları puanlarla dünya zeytinyağı kalite liginde üst sıralara çıkmak için mücadele ediyor. Bu lige ilk yılda 7 prestij puanıyla başlamak büyük önem taşıyor.
Kaynak: www.gidahatti.com