EkonomiGıdaGüncelKırsalTarım

AB’de Patateste Devler Yarışı: Türkiye’de Durum Ne?

    Küçük Çiftçi Mi, Büyük Alan Mı? AB Patates Üretiminde Çarpıcı Sonuçlar

Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci Xhesabından yaptığı açıklamada; Avrupa Birliği’nde (AB) yapılan kapsamlı bir patates üretim araştırması, çarpıcı sonuçlar ortaya koyduğunu, Araştırmaya göre, AB’de üretilen 48,27 milyon ton patatesin büyük bir kısmı Almanya, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerdeki büyük çiftlikler tarafından üretiliyor. Bu ülkeler, toplam üretimin %55’inden fazlasını gerçekleştiriyor dedi.

Kahveci; PATATES (2023)Almanya Fransa Hollanda AB’nin Patatesçileri oldu

AB’de Toplam 48,27 milyon ton Patates üretildi. Almanya ~11,6 Fransa ~8,6

Hollanda ~6,5 milyon üretim ile AB Toplam üretiminin %55,36’sını gerçekleştirdi. AB’de 9,1 çiftliğin 1,03 milyonu Patates üretti.

Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci verilerle tek tek açıkladı. Kahveci; Patates üreten çiftliklerin %63,4’ü yıllık 8.000 € altında tarımsal çıktı elde eden küçük çiftçiler idi.

RomanyaPolonya veLitvanya AB’de Patates üreten çiftliklerin %64,5’unu oluşturdu. Toplam üretim miktarı ve çiftlik sayısı arasında korelasyon yoktu.

AB’de Patates ekilen 1,329 milyon ha arazinin %19,9’unu Almanya,

%15,4’ünü Fransa,

%14,2’sini Polonya,

%11,7’sini Hollanda ve

%7,1’ini Belçika oluşturdu.

Bu ilk 5 ülke, toplam Patates ekili alanın 2/3’den (%68,4) fazlasını kapladı.

Patates ekili alan toplam AB Ekilebilir arazisinin %1,4’ünü kaplarken, ülkeler açısından durum farklı oldu. Hollanda toplam ekilebilir arazisinin %16,2’sini, Belçika ise %10,2’sini Patates tarımına ayırdı.

AB’nin Toplam Tarımsal Çıktısı (Üretim Değeri)’ine Göre: Patates üretim değeri 19,381 milyar € ile ~%3,8’lük bir pay aldı.

Yani 48,27 milyon ton Patates Çiftlik Kapısında 19,381 milyar € değerinde oldu.

Kg değeri (Tohumluk dahil) Ortalama, 0,4 € (Güncel ~15 TL) oldu.

Çıktı/değer açısından toplam Patates üretim değerinin; – %26,6’sını Fransa

%26’sını Almanya %12,4’ünü ise Hollanda çiftçisi aldı. Patates değeri, ülkelerin toplam tarımsal üretim değerinin;

Fransa için %5,6 Almanya için %6,8 Hollanda için %7’si kadar oldu. Özeti:Patates küçük çiftçilerin ilgi duyduğu, Ancak büyük çiftçilerin para kazandığı bir ürün.Patates, Almanya, Fransa ve Hollanda için önemli bir ürün.Çiftçi sayısı hiç önemli değil. Önemli olan kullanılan çiftlik başına alan ve oradaki verimlilik.Bizde Patates 2023’te çiftlik kapısında kaç € idi? diye sorarak sözlerini tamamladı.

Türkiye İçin Dersler:

AB’deki bu veriler, Türkiye’deki patates üretimi için önemli dersler içeriyor. Türkiye’de de patates önemli bir tarım ürünü olsa da, verimlilik, büyük ölçekli üretim ve pazarlama gibi konularda AB ülkelerine göre geride kalındığı görülüyor.

Bilgi Gazetesi