Tarım

Çiçek sektörü geçen yıl 83 ülkeye ihracat yaptı

Türkiye, koronavirüste tamamen duran küresel çiçekçilik sektöründe üretime ara vermeyerek, 83 ülkeye yaklaşık 107 milyon dolarlık ürün ihraç etti.

Ülke genelinde yaklaşık 55 bin dekarlık alanda üretilen çiçekler, yıl boyunca hem iç piyasaya hem de yurt dışına satılıyor.

GEÇEN YIL YURT DIŞINA 505 MİLYON DAL ÇİÇEK SATIŞI

Kesme çiçek, iç mekan, dış mekan bitkileri, çiçek soğanları ve çelenk ihracatını bünyesinde toplayan Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği verilerine göre, geçen yıl yurt dışına büyük bir bölümü karanfil olmak üzere 505 milyon dal çiçek satışı yapıldı.

Birlik Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, salgın nedeniyle 2020’ye kötü başladıklarını ancak haziranda sevindirici sevkiyatlar yaptıklarını söyledi.

“YIL SONUNDA KARAMSARLIKTAN UZAK BİR TABLO”

İhracat yoğunluğunun temmuz ve ağustosta da devam ettiğini anlatan Yılmaz, yıl sonunda ise karamsar tablodan uzak bir ihracat rakamıyla karşılaştıklarını belirtti.

İhracat ayağında kesme çiçek üretimi yapan firmaların yılı daha iyi bir noktada bitirdiğini vurgulayan Yılmaz, iç pazara yönelik üretim yapan firmaların yılı daha zor geçirdiğini kaydetti.