Samsun’da motosikletli kuryeler: Nefes alamıyoruz
Samsun’da TAB Gıda için çalışan motosikletli kuryeler mobbinge ve kendilerine dayatılan esnaf kurye modeli nedeniyle basın açıklaması yaparak “Nefes alamıyoruz” dedi.
Samsun’da Tab Gıda’ya bağlı Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby’s, Usta Pideci, Dominos’s, KFC, Mc Donald’s motosikletli kuryeleri, yaşadıkları sorunları dile getirmek için bir araya geldi.
Disk/Gıda İş ve Samsun Motosikletli Kuryeler Derneği (SMKD), Restoran ve Otel İşçileri Sendikası (Resto-İş-Sen) öncülüğünde bir araya gelen motosikletli kuryeler esnaf kurye modeline geçmeye zorlandıklarını belirtti.
‘ÇALIŞMA KOŞULLARI ÇEKİLMEZ BİR HAL ALDI’
Disk Gıda İş tarafından yapılan açıklamada “Fiyuu uygulamasıyla çalışanları esnaf kurye modeline geçirmeye zorlayan firma bunu kabul etmeyen işçilere yıldırma politikası uygulamaktadır. Esnaf kurye uygulaması ile birçok güvencesizlik yaşayacak kuryelere yetmezmiş gibi tazminat haklarından vazgeçmeleri yönünde de baskı uygulanmaktadır; ‘’Siz tazminatlarınızı boş verin çok çalışırsanız birkaç aya zaten bu tazminatı kazanacaksınız’’ şeklinde anlamsız cümleler kurulmaktadır. Bu uygulamaya geçildiğinde yapmakla sorumlu olunan işi yaparken oluşacak masraflar çalışanlara yüklenmektedir. Zaten yoğun trafikte riskli bir iş yapılırken olası kaza ve masraflar da tamamen çalışana yüklenmek isteniyor. Şirketler pandemi döneminden bu yana her geçen gün servetlerini arttırırken çalışan kesimin ise ücret kaybı oluşmuş ve beraberinde çalışma koşulları çekilmez bir hal almıştır” denildi.
‘ESNAF KURYE MODELİ BİZİ BOĞUYOR’
Samsun Motosikletli Kuryeler Derneği (SMKD), Restoran ve Otel İşçileri Sendikası tarafından yapılan açıklamada da şunlar belirtildi: “Esnaf kurye modelinde masraflarla başa çıkıp para kazanmak için, kuryeler dokuz saatin çok üstünde çalışmakta, haftalık izin yapmamaktadır. Bu yorgunlukla dikkat ve güvenli sürüş kaybolduğunda kurye kardeşlerimiz, çocuklarına sağ salim sarılamaz olmuştur. Kaza riski artmıştır. Sigorta, yemek, araç, araç eskime bedeli, kıyafet, koruyucu ekipman bedeli, yakıt ve kdv dahil olduğunda esnaf kuryeye kalan asgari ücrete yakın bir paradır. Haftalık iznimizin olmadığı, hasta olduğumuzda, kaza yaptığımızda, izin yaptığımızda para kazanamayıp dolaylı yoldan mobbingle çalışmak zorunda bırakıldığımız esnaf kurye modeli bizi boğmaktadır.
Patronsuz kurye, kuryeler 15 bin lira kazanıyor başlıklarındaki yalan yanlış YouTube videolarıyla şişirilen bu algı oyununun içinde büyük firmaların gençleri sömürdüğü, bu yöntemle devletten inanılmaz ölçüde vergi kaçırılmasının teşvik edildiği gerçeği yatmaktadır. Bu sistemle büyük şirketler, kuryeleri günde istediği kadar (isterse 15 saat çalıştırabiliyor) sigortalarını, yemeklerini, motor aşınma bedellerini ödemiyor, motorcular kaza yaptıklarında, hastalandıklarında sorumluluk almıyor, tazminat, yıllık izin ve buna benzer haklarını vermiyor ve kanunen hiçbir sorumluluk almıyorlar. Bu sistem maalesef biz istemesek de geldi, büyük destekçileri ve ekonomisi var.
Bir genç arkadaşımızın hata yapmasını önlersek ne mutlu. Birlikten kuvvet doğar diyerek kurye kardeşlerimizi sendikalaşmaya davet ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)