Güncel

Ağırdır: “Malzeme Devrimi Hayatımızı Değiştirecek”

Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) tarafından düzenlenen 13. Rekabet Kongresi’nin özel konuğu KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, pandemi sonrası hayatı değiştirecek en önemli unsurların başında malzeme devrimi geldiğini belirterek, iş dünyasına Ar-Ge ve inovasyona ağırlık vermeleri yönünde öneride bulundu. 13. Rekabet Kongresi, Ağırdır’ın konuşmasının ardından kamu, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile alanında uzman isimlerin konuşmacı olarak yer aldığı üç panel ile son buldu.

Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) tarafından iş dünyası, kamu, akademi ve STK’ların daha rekabetçi olmaları hedefiyle düzenlenen 13. Rekabet Kongresi’nin özel konuğu KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır oldu. Ağırdır, “COVID’le Değişen Ekonomi ve Toplum” başlıklı bir konuşma yaptı. Bu yılki teması “Yeşil Dönüşüm ve Döngüsel Ekonomi Işığında Pandemi Sonrası Sektörler” olan etkinlikte ayrıca kamu, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile alanında uzman isimlerin katılımıyla üç panel düzenlendi.

BEKİR AĞIRDIR: “İŞ DÜNYASININ ÖNCELİĞİ AR-GE VE İNOVASYON OLMALI”

Covid-19 sonrası değişimi tüm insanlığın birlikte yaratacağını söyleyen KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, “Hayatın bizim dışımızda değişmesi mümkün değil. Bu değişimde her birimizin katkısı olacak. Dolayısıyla şu anda içinde bulunduğumuz bu kasırgadan çıkıp hayatımızı değiştirmek için tedbir almaya değil geleceği inşa edecek farklı yolların peşine düşmeye odaklanmalıyız. Çünkü artık belirsizliğin ve karmaşıklığın esas olduğu bir hayatla karşı karşıyayız. Üstelik bu durum geçici olmayacak” dedi.

Hayatı değiştirecek yeni unsurun malzeme devrimi olduğunu ifade eden Ağırdır, şöyle devam etti; “Uzun süredir yaşadığımız değişimlerin pek çoğunun kökeninde teknolojik sıçrama vardı. Ancak bugün farklı bir noktaya geldik. Dijitalleşme ve teknoloji iş yönetim biçimlerimizi belirlemeye devam edecek olsa da iş dünyasında ve hayatın genelinde sıçrama sağlayacak asıl konu malzeme devrimi olacak. Bu nedenle iş dünyasının hiç vakit kaybetmeden Ar-Ge’ye ve inovasyona ağırlık vermesi gerekiyor.”

“GÜNÜMÜZDE REKABET EDEBİLMEK İÇİN ‘FARKLI’ DEĞİL ‘İYİ’ OLMAK GEREKİYOR”

Günümüzde rekabet koşullarının da değiştiğine dikkat çeken Ağırdır, “Rekabet artık yalnızca aynı sektördeki firmalar arasında gerçekleşmiyor. Örneğin bugün bir televizyon kanalı yalnızca rakip kanallarla değil sinemayla tiyatroyla sosyal medyayla film platformlarıyla rekabet ediyor. Böyle bir ortamda rekabet edebilmek için farklı olmak değil iyi olmak gerekiyor. Ancak hiç kuşkusuz iyinin tanımı da değişiyor. Bugün iş dünyasında iyi olmak yalnızca ürünün kalitesi veya sermaye gücüyle ölçülmüyor. İyi olmak için çalışanların, müşterilerin, tedarikçilerin yani tüm paydaşların sesini dinlemek, döngüsel ekonomiyi esas almak, temiz üretim yapmak, iklim krizine yönelik çözüm üretmek de gerekiyor. Dolayısıyla iyi olmanın unsurları hızla değişirken, yeni bir zihniyete de ihtiyaç duyuluyor” diye konuştu.

İLK PANELDE “SEKTÖRLER İÇİN YEŞİL DÖNÜŞÜM VE DÖNGÜSEL EKONOMİ” ELE ALINDI

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın konuşmasının ardından, “Sektörler için Yeşil Dönüşüm ve Döngüsel Ekonomi” başlıklı panele geçildi. Friedrich Naumann Vakfı Başkanı Prof. Karl-Heinz Paqué, “Pandemi Sonrası Dönemde Avrupa’da Sektörel Desteklerle Ekonomik İyileşme”; Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, “Avrupa’nın ve Türkiye’nin Büyüme Göstergeleri ve Değişen Ekonomiler”; DFDS Akdeniz İş Birimi Başkanı Lars Hoffmann, “Lojistik Sektöründe Sürdürülebilirlik” ve SMEunited Sürdürülebilir Kalkınma Direktörü Guido Lena, “Yeşil Dönüşüm Işığında Avrupa KOBİ’lerinin Geleceği” temalı konuşmalarıyla konuyu farklı yönlerden ele aldı.

“İŞ DÜNYASINDA KRİZ YÖNETİMİ VE LİDERLİK” MASAYA YATIRILDI

Etkinliğin ikinci paneli olan “İş Dünyasında Kriz Yönetimi ve Liderlik”te ise Yenibirlider Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tal Garih, “Değişen ve Gelişen Liderlik Modelleri”; Paris Bosphorus Enstitüsü Başkanı Dr. Bahadır Kaleağası, “Küresel Değişim Işığında AB ve Türkiye İlişkileri 5.0” ve Kaltura Başkanı ve Kurucusu Dr. Michal Tsur, “Pandemi Sonrası Dünyada Sürdürülebilir Girişimcilik Ekosistemi” başlıklı birer konuşma yaptı.

SON PANELİN TEMASI “ŞİRKETLERDE FAALİYET VE YATIRIMLARIN FİNANSMANI”

“Şirketlerde Faaliyet ve Yatırımların Finansmanı” başlıklı son panelde de TEİD Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Sebilcioğlu, “Sürdürülebilir Ticaret için İşletmelerin Yakın Gelecekte Sahip Olması Gereken Etik Standartlar”; Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop, “Sürdürülebilir Finansman Araçları ve Yeşil Finansmana Erişim”; Türkiye-Avrupa Birliği Derneği Başkanı Av. Zeynephan Gemicioğlu, “Yaklaşan Sınırda Karbon Düzenlemesi Işığında Firmaların Konumlandırılması” ve TÜRKONFED Ekonomi Danışmanı Nazlı Karamollaoğlu, “Yeşil Mutabakatın KOBİ’lerin Rekabetçiliğine Etkileri” başlıklı konuşmalarıyla yatırım finansmanı ve rekabetçilik konularını tartıştı.

13. Rekabet Kongresi, panellerin ardından SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem’in kapanış konuşması ile sona erdi.