Sorting by

×
GüncelKırsalTarım

Çiftçi kuruluşu, çiftçiyi birkaç tüccarın eline bıraktı!

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin, badem hasadının üstünden 40 gün geçmesine rağmen badem alım fiyatını açıklamaması üreticiyi mağdur ediyor…

Türkiye’nin en büyük badem üreticisi Adıyaman’da Tarım Kredi Kooperatifleri’nin fiyat açıklamamasından dolayı üretici büyük bir mağduriyet yaşıyor. Badem hasadının üzerinden 40 gün geçmesine rağmen fiyatlar bir türlü açıklanmazken, üretici Gaziantep’teki birkaç tüccarın eline kaldı. Badem üreticilerinin yaşadığı duruma tepki gösteren Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanı Haşim Asnuk, “Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kurulma amacı çiftçiyi tüccara ezdirmemek, yedirmemektir. Amaç buyken o zaman bu genel müdür kime hizmet ediyor?” dedi.

Türkiye’nin en büyük badem üreticisi Adıyaman’da fiyatların belirlenmemesi üreticiyi mağdur ediyor. Adıyaman ekonomisinin can damarı geçim kaynaklarından olan badem hasadının üzerinden yaklaşık 40 gün geçmesine rağmen hâlâ taban fiyatın açıklanmaması, üreticiyi ya bankalara muhtaç ediyor ya da ürününü zararına satmaya zorluyor. Badem üreticisi, mağduriyetin derinleşmemesi için fiyatın bir an önce açıklanmasını istiyor.

TÜTÜNDEN SONRA BADEME DARBE!

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne göre 80 bin dönüm badem bahçeleriyle Türkiye’nin en büyük badem üreticisi konumundaki Adıyaman’da üreticinin çilesi bitmiyor. Daha önce en önemli gelir kaynaklarından olan tütünle ilgili yapılan düzenlemelerle mağdur edilen Adıyaman halkı, bu sefer de yılan hikâyesine dönen badem fiyatlarıyla ilgili mağdur ediliyor. İlgili kuruluşların fiyatını bir türlü açıklamaması, bu yıl 18 bin ton beklenen bademin yok parasına satılmasına neden oluyor.

ASNUK: “ADIYAMAN NE ÜRETSE ENGEL ÇIKARILIYOR”

Badem fiyatlarının bir türlü açıklanmaması ile ilgili gazetemize konuşan Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanı Haşim Asnuk, “Adıyaman’ın öyle bir kaderi var ki, ne üretmeye kalksa birileri tarafından hep engeller konuluyor. Tütünden sonra bademle ilgili de sıkıntılar var. Adıyaman’da 80 bin dönüm badem bahçesi bulunuyor. Bademle direkt ilişkili 10 bin insan var. Bu yıl bademde beklenen rekolte 18 bin ton. Şimdi küçük bir hesap yaptığımızda; kabuklu bademi en alt fiyat olan 13 TL kabul edersek 13 ile 18 bini çarptığımızda yaklaşık 234 milyon gibi muazzam bir rakam ortaya çıkıyor. Bu para nerede harcanacak? Adıyaman’da. Ancak verilen fiyatlar çok çok düşük. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kurulma amacı çiftçiyi desteklemektir. Çiftçiyi tüccarlara yem etmemektir. Çiftçinin girdi maliyetleri hesaplanır, mazot giderleri, sulama hesapları yapılır bunlardan sonrada çiftçiyi zarar ettirmeyecek bir fiyat açıklanır. Ama gelin görün ki Türkiye’de özellikle Adıyaman’da şartlar öyle tuhaf bir şekilde gelişiyor ki, sanki birileri bu işe engel oluyor. Sanki birileri Tarım Kredi Kooperatifleri’nin çiftçinin kâr edeceği, zarar etmeyeceği bir fiyat vermesine engel oluyor. Hal böyle olunca da ne oluyor? Antep’teki birkaç tüccarın iki dudağı arasında kalıyor çiftçi” diyerek vahim tabloyu ortaya koydu.