GüncelKırsalTarım

İzmir Büyükşehir, Nurhak, Ovacık ve Safranbolu belediyelerinden tarımsal faaliyet açıklamaları

Tunç Soyer, İzmir’de “Tarımı Geliştirme Merkezi”nin üreticiyi yeni tarım bilgisiyle buluşturduğunu belirterek bir tarım lisesi ve “Tarım Teknolojileri Üniversitesi” kuracaklarını söyledi. Temeli bu ay atılacak lisede, yüzde 100 burslu 500 öğrenci olacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, havza ölçeğinde bilinçli ve planlı tarım yapılması gerektiğine vurgu yaparak “Tarım toprakta başlayıp toprakta biten bir şey değildir. Her aşamada üreticinin yanında olmalıyız. Biz başka bir tarım mümkün diyoruz” dedi.

İzmir’de üretimi ve küçük üreticiyi destekleyen tarım faaliyetlerinin gelişimi için yapılan çalışmaları anlatan Soyer, üreticilerin mağduriyetlerinin birkaç temel nedeni olduğunu belirtti:

– Birincisi, planlama yok. Üretici ne üreteceğini, ne üretirse ne kadar para kazanacağını, nereye satacağını bilmiyor. Bilinmezlik içinde komşusu, çevresi ne ekiyorsa onu ekiyor.

– İkincisi, tarım nedense küçük üreticilerin değil, büyük üreticilerin yapacağı bir iş olarak görülüyor. Küçük üretici yok olsun istiyorlar.

– Üçüncüsü, bunların getireceği tahribattan o kadar bihaberler ki hepimizin geleceğini karartıyorlar. Biz başka bir tarım mümkün diyoruz. Havzaların kendi ekosistemi içinde yağış rejimiyle, toprak analiziyle, güneşe bakış açısıyla vs. tüm bunlarla ortaya çıkacak sonuçlar neticesinde ekim yapılmalı. Tüm dünya havza içinde planlı ve bilinçli bir tarım yapıyor. İzmir’de planlı tarım yaparak küçük üreticiye sahip çıkıyoruz. Belediye bütçemizin yüzde 8’i yani 770 milyon lirasını tarım desteği için ayırıyoruz.

Üreticinin girdi maliyetlerini azaltarak satın alma garantisi verdiklerini kaydeden Soyer, “Üretici mağdur olmuyor. Bölgemizde ihracatın mümkün olduğu ürünleri de belirledik. Çünkü biz aynı zamanda küçük üreticimizi büyük ihracatçılarla rekabet edebilen hale getirmek istiyoruz. Mera hayvancılığı, zeytin ve zeytinyağı, tahıl ve hububat, az su isteyen asma, badem, incir gibi meyve ağaçları ve kıyı balıkları. Bu beş başlıkta üreticiye ‘Ürünün kaliteli ise bunu dökme olarak satma mecburiyetinde değilsin, yurtdışına satman için yardımcı oluruz’ diyoruz. Marka oluşumu, paketlemesi, coğrafi işaretin alımı, ürünü nereye satacağına kadar planlamasını yapacağız” diye konuştu.