Sorting by

×
GüncelKırsalTarımTeknoloji

25 milyon ton tarımsal atıktan 25 milyar liralık yem

Gerekli düzenlemelerle yılda 25 milyon ton tarımsal atığın yem olarak değerlendirilebileceğini vurgulayan Elmas Tarım Genel Müdürü Necdet Elmas, sadece yerli teknoloji kullanılarak yılda yaklaşık 25 milyar TL değerinde tarımsal silaj yem üretimi mümkün olduğunu kaydetti.

Türkiye’de son yıllarda yaşanan kuraklıkla birlikte hayvan yemi sorunu da her geçen gün artıyor. Yem fiyatlarının yüksek olması ve hammadde yetersizliğinden dolayı başta sera atıkları olmak üzere alternatif yem üretimi üzerinde çalışılıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 55 milyon ton biyokütle varlığın ortaya çıktığını kaydeden Elmas Tarım Genel Müdürü Necdet Elmas, “Atık ve geri kazanımı konusunda yaptığımız 20 yıla aşkın saha çalışmalarına göre yıllık 35 milyon ton bitki atık ve artıklarının ortaya çıktığını öngörüyoruz. Gerekli düzenlemelerle yılda 25 milyon ton tarımsal atık yem olarak değerlendirilebilir. Sadece yerli teknoloji kullanılarak yılda yaklaşık 25 milyar TL değerinde tarımsal silaj yem üretimi mümkün” dedi.

3 üniversitede numuneler analiz edildi

Tarımsal artıkların üretildikleri tarım ürününün sahip olduğu bileşenlerden oluştuğunu aktaran Elmas, projelerinin tarımsal atıkların besicilikte yem olarak kullanılması için numuneleri analiz ettiklerini belirtti. Analiz sonuçlarının projelerini desteklemesiyle Ar-Ge çalışmalarını besicilik ve yem konusunda uzman 3 üniversiteden de destek alarak çalışmalarını ilerlettiklerini aktaran Elmas, “Tarımsal atıkların biyolojik bozulmaya uğramasına meydan vermeden toplanıp yeme dönüştürülmesi gerekiyor. Yem içinde küflenmiş unsur olması yemin verildiği hayvanın kısa sürede ölümüne yol açabilir. Üretim yöntemimiz ürünün insanlara sunumundaki hijyen kurallarına benzer koşullarda besi hayvanlarına sunulması anlayışı ile yapılıyor. Projemizde, toprak ve su ile teması kesilen bitkiler yakın mesafede kurulu yem üretim ünitesine getirilir yıkama, ayrıştırma, parçalama, katkı ve maya ekleme ile paketleme bölümlerinden oluşan üretim hattında 500 ve 1.000 kg balya veya 25 ve 50 kg. paketlenmiş halde satışa sunuyoruz” diye konuştu.