Türkiye genelinde nisan ayındaki kar yağışı ve soğuk havanın etkisiyle yaşanan zirai dondan başta kayısı üreticisi iller olmak üzere 36 kent etkilendi.
Türkiye genelinde nisan ayında hava sıcaklığının sıfır derecenin altına düştüğü ve kar yağışının yaşandığı 36 ilde zirai dondan pek çok tarım ürünü zarar gördü.
Zirai don 36 ilde etkili oldu
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “7/24 sahada ve üreticilerimizin yanındayız” dedi.
Yumaklı, don ve doludan etkilenen üreticilerin, tarım ve orman il ve ilçe müdürlüklerine, sigortalı üreticilerin de Alo TARSİM 172 İhbar Hattı’na ve acentelerine hasar ihbarında bulunabileceğini hatırlattı.
Malatya, Elazığ
Zirai don, Türkiye’nin önemli tarım ürünlerinden kayısıyı da etkiledi. Malatya’da kayısı ağaçları zirai don nedeniyle zarar gördü.
Malatya Valisi Seddar Yavuz, zirai don nedeniyle ilgili kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle toplantı yaptı.
Yavuz, toplantı sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, zirai donun başta kayısı olmak üzere birçok tarım ürününde zarara neden olduğunu belirterek, “Zarar tespit çalışmaları sahada yapılmaya başlandı.” dedi.
Elazığ’da başta badem, üzüm ve kayısı olmak üzere meyve ağaçları zirai dondan etkilendi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, oluşan zararın tespiti için çalışma başlattı.
Keban ilçesine bağlı Akçatepe köyünün muhtarı Hadi Fırat, köyde zirai dondan meyve ağaçlarının zarar gördüğünü belirterek, “Gece kar yağışından sonra don yaşandı. Bundan dolayı meyve ağaçları zarar gördü. Meyveler dondan karardı, çiçekler de döküldü.” dedi.
Zirai don 36 ilde etkili oldu
Manisa, İzmir, Uşak, Denizli
Manisa’da başta Saruhanlı, Turgutlu, Salihli, Alaşehir olmak üzere pek çok ilçede sıfırın altına düşen hava sıcaklığı, üzüm bağları ve tarım alanlarında zarara yol açtı.
Kentte üzümün dışında, kiraz ve kayısı ağaçlarının yanı sıra domates, kavun, karpuz gibi ürünlerin de zirai dondan etkilendiği belirtildi.
Turgutlu Ovası‘nda zarar gören üzüm bağlarında hasar tespit çalışması başlatıldı.
İzmir’in Menemen, Aliağa ve Selçuk ilçelerinde üzüm bağları, Kemalpaşa ilçesinde ise kiraz ağaçları zirai dondan etkilendi. Bölgede zarar gören alanlarda hasar tespit çalışmaları sürüyor.
Uşak‘ta zirai don nedeniyle 74 bin 439 alanda üretim yapılan badem, ceviz, kayısı, erik, üzüm ve vişne ağaçlarında büyük oranda zararın oluştuğu belirtildi.
Denizli’nin Pamukkale, Güney ve Çal ilçelerinde elma, kayısı ve üzüm bahçelerinde soğuk hava nedeniyle zararlar oluştu.
Bursa’nın Mudanya ilçesinde de zirai don nedeniyle meyve ağaçları zarar gördü.
Mudanya Ziraat Odası Başkanı Zekai Samast, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yaşanan don olayının üreticileri zor durumda bıraktığını kaydetti.
Meyve ağaçlarında yüzde 50’ye yakın hasarın olduğunu belirten Samast, “Üzüm bağları ve şeftali ağaçlarında büyük kayıplar var. Çiftçilerimizin desteklenmesi şart.” ifadesini kullandı.
Zirai don 36 ilde etkili oldu
Üretici Mehmet Adıgüzel de 800’den fazla incir ağacının çiçeklenme döneminde zirai don nedeniyle zarar gördüğünü dile getirdi.
Mudanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ergün Karadağ ise zirai donun ardından sahada incelemelere başladıklarını bildirdi.
Eskişehir‘in Mihalıççık ilçesinde kiraz ve ceviz bahçeleri zirai don nedeniyle zarar gördü. Bilecik’in Osmaneli ve İnhisar ilçesinde de özellikle şeftali ağaçları başta olmak üzere birçok meyve ağacı zirai dondan etkilendi.
Çanakkale‘nin Bayramiç ilçesinde zirai don, elma başta olmak üzere üzüm ve Trabzon hurmasını etkiledi.
Yalova‘da zirai dondan Altınova ilçesi ağırlıklı olmak üzere ilk verilere göre kivi, erik ve Trabzon hurması etkilendi. Çınarcık ilçesine bağlı Kocadere ile diğer ilçelerde de zirai don nedeniyle zarar gören ürünlerin belirlenmesi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından çalışma başlatıldığı bildirildi.
Tekirdağ‘da filiz vermeye başlayan üzüm bağlarında etkili olan zirai don nedeniyle zarar oluştu.
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ekiplerince Şarköy ilçesinde üzüm bağlarında inceleme yapıldı.
Yapılan incelemelerde bağların zarar gördüğü tespit edildi. Üzüm üreticileri, zirai dona karşı tedbir alması konusunda bilgilendirildi.
Niğde, Karaman
Zirai don 36 ilde etkili oldu
Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden Niğde‘de soğuk hava ve zirai don nedeniyle elma bahçeleri zarar gördü.
Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan, “Geçen yıl sıcaklık, bu yıl da 11 Nisan’da böyle bir soğuğun olması gerçekten çok yaşadığımız bir şey değil. Geçen sene 350 bin tonlara düştük, bu yıl onun da aşağısına düşeceğiz. Öyle gözüküyor. Gerçekten çok ekstrem bir soğuktu.” diye konuştu.
Karaman‘da zirai don nedeniyle elma ağaçları zarar gördü.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, bahçelerdeki inceleme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgedeki hava sıcaklıklarının düşmesi nedeniyle elma ağaçlarında zarar oluştuğunu söyledi.
Bayram, elma bahçelerindeki hasar tespit çalışmalarının İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılacağını dile getirdi.
Aksaray, Konya, Kırşehir
Zirai don, Aksaray‘da domates ve biber seralarıyla ekimi yapılan ayçiçeği ve şeker pancarını etkiledi.
Konya‘da meyve bahçeleri ve bazı tarım ürünleri zirai dondan etkilendi. Ekiplerin sahada incelemeleri devam ediyor.
Türkiye’nin önde gelen ceviz üretim merkezlerinden Kırşehir’in Kaman ilçesi ile bölgede bulunan ceviz bahçeleri zirai dondan etkilendi.
Zirai don 36 ilde etkili oldu
Sakarya, Karabük, Düzce, Bolu
Sakarya’nın Geyve, Pamukova ve Taraklı ilçelerinde meyve sebzeler zirai dondan zarar gördü.
Fındık bahçelerinin de yoğunlukta bulunduğu ilde dondan zarar gören ürünlerin oransal tespiti için ilgili kurumların yetkilileri tarafından çalışma yürütülüyor.
Adapazarı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ateş, Sakarya genelinde meyve ve sebzelerin büyük oranda zirai dondan zarar gördüğünü söyledi.
Düzce‘nin yüksek kesimlerinde fındık başta olmak üzere yaban mersini, frambuaz ve frenk üzümü gibi meyveler zirai dondan etkilendi.
Yığılca ve Kaynaşlı ilçeleri başta olmak üzere bölgedeki fındık ağaçlarının zirai dondan etkilendiği tespit edildi.
Bolu‘da 11-12 Nisan’da il genelinde sıcaklıkların sıfırın altına düştüğü bölgelerde 12-14 saat süreyle zirai don olayı yaşandı. Elma, armut, kiraz ve asmalar ile fındık, zirai dondan zarar gördü.
Zirai dondan en çok Seben, Mudurnu ve Göynük ilçelerinin etkilendiği bildirildi.
Trabzon, Ordu, Rize, Giresun
Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, kentin yüksek kesimlerinde zirai don yaşandığını kaydetti.
Pehlevan, fındık başta olmak üzere diğer meyvelerde etkili olan zirai dona ilişkin, “Gözlemlediğimiz kısmi bir hasar var. Bir süre sonra yapılacak çalışmalarda ne kadar hasar olduğu daha net bir şekilde tespit edilecektir.”dedi.
Zirai don 36 ilde etkili oldu
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, soğuk hava ve zirai don nedeniyle fındık bahçelerinin zarar gördüğünü söyledi.
Kahramanmaraş, Adıyaman
Kahramanmaraş‘ta son günlerde hava sıcaklığının sıfırın altında 13 dereceye kadar düşmesi nedeniyle oluşan zirai don, tarım alanlarına zarar verdi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, il genelinde elma, ayva, ceviz, badem, kayısı, Antep fıstığı, kiraz, üzüm ve zeytin ürünleri zirai dondan etkilendi.
Ekiplerin sahada zarar tespit çalışmaları devam ediyor.
Erzincan, Erzurum, Tunceli
Erzincan kent merkezi ile Üzümlü ilçesinde kayısı ve kiraz, Kemaliye ilçesinde ceviz, badem ve üzüm ile bazı sebze fideleri, Tercan ilçesinde meyve ağaçları ve hububat alanları, Kemah ilçesinde ceviz, kayısı başta olmak üzere bazı meyve türleri, Refahiye ilçesinde kayısı, kiraz ve erik ağaçları, Çayırlı ilçesinde vişne bahçeleri ve İliç ilçesinde kayısı, ceviz, armut, kiraz, badem, yulaf zirai dondan etkilendi.
Erzurum‘da zirai dondan arpa ve kayısının etkilendiği öğrenildi.
Amasya Valiliği, ilde yaşanan zirai don olayına ilişkin hasar tespit ve raporlama çalışmalarının başlatıldığını bildirdi.
Kastamonu, Samsun
Kastamonu kent merkezi ve ilçelerde fındık, elma, armut, ceviz ve erik ağaçları zirai dondan etkilendi. Kent genelinde soğuk hava etkisini sürdürürken, hasar tespit çalışmaları da devam ediyor.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, son günlerde sahil kuşağındaki ilçelerde 500 rakım ve üzeri alanlarda sıcaklığın sıfırın altında 5,8 dereceye kadar düştüğünü söyledi.