Sorting by

×
GüncelYazarlar

Ziraat Mühendisi Hakan Bodrumlu yazdı; MESSOGİS ‘İncirin öyküsü’

‘’Hey gidi hey!’’

Gün gelecek çocuklarımıza yahut küçüklerimize Anadolu topraklarında birçok medeniyetin baş tacı ettiği, kutsadığı ve gözü gibi koruduğu çok değerli tarımsal ürünlerin yok olmasını iç çekerek, özleyerek ve ‘’hey gidi hey!’’ diyerek anlatacağız.

Küçük Menderes havzasının ovalarında yok olmaya yüz tutan ve kalitesindeki düşüş ile birlikte ekonomik getirisi düştüğü için gözden çıkarılmaya ve kurumaya terk edilen bir ürün de incirdir.

Kırsal bölgede üreticileri tarafından ‘sarı lop’ diye adlandırılan bu ürünün ovadaki üretiminin azalması nisbi nem oranının artması ile meyvenin kurumaya elverişli iklim şartlarının yok olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca bölgede artan jeotermal enerji santrallerinin 1000 veya 2000 metre yerin altından çıkan sıcak suyun yukarıya çıkarılıp enerjisinin alındıktan sonra yüzeyde derelere yahut 100 200 metre derinlikteki kuyulara salınması ve bu olayın yer altındaki temiz sulama suyu kaynaklarını kirletmesi ile topraklardaki ağır metal kirliliğinin meyvenin kalitesini azaltmaktadır. Jeotermal enerji santrallerinin havaya saldıkları zehirli hidrojen sülfür gazının da kontrolsüzce havaya salınması çiğ ile birlikte meyvenin üzerine düşüp meyvenin çürümesine ve rekolte kaybına neden oluyor.

Dünya üzerinde organik olarak yetiştirilmesi iklimsel ve coğrafi konum bakımından en uygun yer Aydın ve İzmir illeridir. Kırsalda ekonomik getirisi ve katma değeri bakımından en yüksek ihraç ürünlerin başında gelmektedir ve korunması gereken ürünlerin başında olmalıdır.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Ziraat Mühendisi olarak çalışan Mesut Yüce Yıldız adında bir meslektaşım Aydın Efeler Belediyesinin de desteği ve çok değerli bilim insanlarının da katkısıyla incir ile ilgili bir film çekip bu ürünün yetiştirilişinden, sıkıntılarından, sorunlarından, işlenmesinden, ihracatına kadar her şeyi bir bir işlemiş. Çok tatlı, izlenmesi zevkli doğal görsel içeriklerin bol olduğu bir film çekmiş. Emeklerine sağlık. Var olsunlar. Çektikleri bu film ile bize miras bırakılan bu doğal zenginliklerin korunması ile ilgili farkındalıkların artmasını katkı sağlıyorlar ki muazzam bir iş olmuş. (Youtube da MESSOGİS ‘’İncirin Öyküsü’’ adı altında ararsanız karşınıza çıkıyor). İyi seyirler.

Kaynak; İZGAZETE