Sorting by

×
GüncelKırsalTeknoloji

Yüzde 60’ı kuruduktan sonra: Göllerde kuraklığa karşı ‘yüzer güneş paneli’ projesi

Tarım bakanlığı, göl ve barajlardaki kurumaya karşı ‘yüzer güneş panelleri’ projesini gündemine aldı. Pilot proje yürütülen Burdur Gölü’nde yüzer güneş panellerinin yüzde 54,76 buharlaşmayı azalttığı belirlendi.

Küresel iklim değişikliği ve sıcaklık artışları beraberinde kuraklık ve nehirlerin akış hızını da olumsuz etkiliyor.

Kuraklık yüzünden Türkiye genelindeki nehirlerin neredeyse tamamında suyun akış hızı yüzde 70’lere varan oranda düşerken, göllerin yüzde 60’ı kurudu. Dünyanın en büyük sodalı gölü Van Gölü’nde bir kilometrelik çekilme yaşanırken bu yaz Tuz Gölü, İkiz Göller, Kuyucuk Gölü, Akşehir Gölü, Marmara Gölü tamamen kurudu.

Neredeyse yarısı ‘olağanüstü kurak’ bölge olan Türkiye’de ise BM ve uzmanların uyarılarına karşın bu zamana kadar ciddi bir önlem alınmadı. Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre Tarım Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri (DSİ) art arda gelen kuruma haberleri üzerine dört seçenekli proje hazırladı.

Burdur Gölü’nde dört havuz oluşturuldu

Pilot uygulama alanı olarak belirlenen Burdur Gölü’nde 100’er metrekare genişliğinde, 2 metre 20 santimetre derinliğinde dört havuz oluşturuldu. Çalışmada yapılan ölçümlerde, buharlaşmanın suyun normal halde bırakıldığı ‘şahit’ havuzuna kıyasla, ‘monolayer’ kimyasalının kullanıldığı havuzda yüzde 10,82, gölge toplarının kullanıldığı havuzda yüzde 67,26 ve yüzer güneş panellerinin bulunduğu havuzda ise yüzde 54,76 oranında engellediği belirlendi.