Yulaf Sütü Nasıl Yapılır? İşte faydaları!
Son yıllarda yulaf sütü gibi bitki bazlı süt alternatifleri inanılmaz derecede popüler hale geldi.
Yulaf sütü, doğal olarak laktoz, fındık ve soya içermediğinden, belirli gıda alerjileri ve intoleransı olan kişiler için iyi bir seçim. Glütensiz yulaftan yapılmışsa, glütenle ilgili rahatsızlıkları olanlar için de uygun.
Artan popülaritesi nedeniyle, çoğu markette ve çevrimiçi olarak bulabilirsiniz. Siz de evde kendiniz yapabilir ve zevkinize göre özelleştirebilirsiniz.
Nasıl yapılıyor?
İşte sadece birkaç dakika içinde ev yapımı yulaf sütü nasıl yapılıyor?
1 su bardağı (80 gram) kesilmiş ya da ezilmiş yulafı 3 su bardağı (720 mL) soğuk su ile 30saniye karıştırın.
Geniş ağızlı bir kavanoz veya şişenin üzerine tülbent yerleştirin. Sütü yulaftan ayırmak için karışımı tülbent üzerine dökün.
Bir kese oluşturmak için bezi uçlarından kaldırın ve kalan sıvıyı kavanoza yavaşça sıkın.
Lezzeti arttırmak için karıştırmadan önce bir tutam tuz, biraz vanilya veya tarçın özü, birkaç hurma, akçaağaç şurubu veya bal eklemeyi deneyebilirsiniz.
Yulaf sütünü buzdolabında 5 güne kadar güvenle saklayabilirsiniz. Bir fincan (240 mL) şekersiz, zenginleştirilmiş yulaf sütü yaklaşık 120 kalori içeriyor.
Yulaf sütü, özellikle takviye edilmişse zengin bir besin kaynağı. Badem, soya ve inek sütünden daha fazla kalori, karbonhidrat ve lif içeriyor. Ancak soya ve süt sütünden daha az protein içeriyor.
Yulaf sütünün faydaları!
Yulaf sütü birçok yaygın alerjen içermez ve kan kolesterolünü düşürebiliyor. Güçlendirilmiş versiyonlar genellikle kemik sağlığını destekleyen B vitaminleri ve besinler sağlıyor.
Yulaf sütü genellikle riboflavin (B2) ve B12 vitamini gibi B vitaminleri içeriyor.
B vitaminleri optimal sağlık için gereklidir. Ayrıca sayısız fayda ile bağlantılı bir vitamin.
Örneğin, stresi hafifletmeye, oksidatif hasarla mücadele etmeye ve sağlıklı saç, tırnak ve cildi geliştirmeye yardımcı olabilirler.
Kaynak: www.gidahatti.com