Yeni keşfedilen bir enzim, plastiği indirgeme hızı ile rekor kırdı!
Doğadaki bozulma süresi çok uzun olan plastik atıklar, ciddi çevre sorunları arasındadır. Yeni keşfedilen bir enzim, bu soruna çare olabilir…
Normalde bir çöplüğe atılan plastik bir kabın doğal olarak parçalanması yüzlerce yıl sürer. Ancak yeni keşfedilen enzim, plastik atıkları bir günden kısa sürede parçalayabiliyor.
Verimliliği yüksek bir polyester olan hidrolez, PHL7 olarak biliniyor. İlk kez Almanya’daki bir mezarlıkta organik gübre içerisinde keşfedildi.
Bu enzimle ilgili bir bilimsel araştırma yapıldı ve sonuçları ChemSusChem dergisinde yayınlandı.
Yeni keşfedilen bir enzim, plastiği indirgeme hızı ile rekor kırdı!
Bilim insanları plastik yiyen mantar keşfetti! Dünyayı temizleyebilir mi?
Yeni keşfedilen enzimin farkı ne?
Laboratuvar ortamında incelenen enzim, polietilen terafitalatı (PET) 16 saatte %90 oranında parçalamayı başardı. Bugüne dek PHL7 dışında da bazı doğal ‘plastik yiyicileri’ keşfedildi. Ancak PHL7 bunlar arasında en hızlısı.
Üstelik bu geri dönüşüm işleminin yan ürünleri, yeni plastik ürünler oluşturmak için kullanılabiliyor.
Geri dönüşümde potansiyel çok büyük. Örneğin, her yıl dünya genelinde 82 milyon metrik tondan fazla PET üretiliyor. Bunun yalnızca küçük bir kısmı geri dönüştürülerek yeni plastik üretiminde kullanılıyor.
Plastikler bir geri dönüşüm tesisine gönderildiğinde dahi onu eriterek yeni bir plastik üretme süreci yüksek bir elektrik tüketimi ve maliyet gerektiriyor.
Biyolojik geri dönüşüm ise ucuz ve verimli bir döngüsel plastik ekonomisi oluşturulmasına yardımcı olabilir. Son birkaç yıldır bilim adamları, tam da bu amaç için plastik yiyen bakteri geliştirmeye çalışıyor. PHL7, şimdiye kadar bulunan diğer adaylardan öne çıkıyor.
Kaynak:Gıda Hattı