Sorting by

×
GüncelKırsalTarım

Yalçın Doğan Kesin, bol bol kesin, “delice” kesin!..

Bir süre önce AKP akıllara durgunluk veren bir zeytin genelgesi çıkartıyor. “Binlerce zeytin ağacını kesme genelgesi… Başka yer kalmamış gibi, zeytinliklere enerji santralları kuracaklarmış!..”
“Odun kömürü… Ama, delice ağacından üretilmiş olacak!..”

Tamam, yaparız!..

‘Delice…’

Ne Kırıkkale’nin bir ilçesi, ne de davranışları deliye benzeyen biri, ‘delice’ tarımda kendisinden en doğal zeytinyağı üretilen ağaç türü.

Yıl 1951 – 52…

İspanya Hükûmeti o yıllarda Türkiye’den odun kömürü satın almak istiyor ancak, ısrarla aynı koşulu öne sürüyor:

“Delice ağacından üretilmiş olsun”.

İspanyollar iyi fiyat veriyor, Türkiye memnun.

Bizde ‘delice ağacından’ bol ne var, Akdeniz ve Ege sahilleri bu ağaçla dolu.

Bizimkiler işe girişiyor, ‘delice ağacından’ binlerce ton odun kömürü üretiyor, gemilerle İspanya’ya gönderiyor.

ABD Ateşesi
Durup dururken elde ettiği gelirle ‘delice’ sevinen Türk Hükûmeti’ne soru Amerika’dan geliyor.

Ankara’daki ABD’li Ticaret Ataşesi bizim Dışişleri’ne soruyor:

“İspanyollar bu odun kömürünü nerede kullanıyor, biliyor musunuz?..”

Bizimkiler omuz silkiyor:

“Bize ne!..”

Bu yanıt Amerikalı’ya bir şey ifade etmiyor, bu kez kendisi araştırıyor ve şu sonuca varıyor:

“İspanyollar delice ağacından yapılan odun kömürünü oto yollarda dolgu malzemesi olarak kullanıyor”.

Acaba o kadar mı?..

Ya da, bir başka amaçla kullanılmıyor mu?..

Zeytin aşılamak
Amerikalı araştırmaya devam ediyor. Çok başka bir sonuca varıyor:

“Delice ağacı aslında aşılanmamış zeytin ağacı…

İspanyollar delice ağacını zeytin aşılamak için en uygun ağaç olduğunu biliyor ve zeytin aşılamakta kullanıyor”.

Ve bu sayede İspanya adım adım zeytin ile zeytinyağı üretiminde dünyada ilk sıralara tırmanıyor.

https://t24.com.tr