Sorting by

×
DestekEkonomiGüncelKırsalTarımTeknoloji

Verim için hümik asit yaygınlaşıyor…

    Toprağın verimliliğin artması için Tarım ve Orman Bakanlığı araştırma-geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. O çalışmalardan birisi de “TKİ-Hümas Örnek Uygulamalarıyla Organik Toprak Düzenleyicisi Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi”. Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu iş birliğinde hayata geçirilen proje kapsamında İzmir’de toplam 143,5 dekarlık alanda kullanılacak hümik asit, üreticilere çevre dostu bir çözüm sunuyor.

İzmir’de hayata geçirilen “TKİ-Hümas Örnek Uygulamalarıyla Organik Toprak Düzenleyicisi Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi” sayesinde toprağın verimi artıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu iş birliğinde hayata geçirilen proje sayesinde üreticilere TKİ-Hümas markalı organik toprak düzenleyici ürün dağıtıldı.

İçerdiği hümik asitle TKİ-Hümas, üreticilerin verimi çevreye zarar vermeden artırmasını sağlıyor.

Proje kapsamında şimdiye kadar 860 litre hümik asit dağıtıldı. Dağıtılan hümik asit, İzmir’in Foça, Menemen, Menderes ve Torbalı ilçelerindeki 13 üretici tarafından toplam 143,5 dekarlık alanda kullanılacak.


Hümik asidin kullanıldığı Menderes ilçesinde üreticilik yapan İsmail Eroğlu’nun 2,5 dekarlık serasında gözlemlenen verim artışı düzenlenen tarla günü ile diğer üreticilerle de paylaşıldı.

İsmail Eroğlu: “Proje kapsamında seramızda gerçekleştirilen Hümik Asit uygulamasından dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Toprağımızın verimliliğini artırarak hem ürün kalitemizi hem de miktarını iyileştireceğimize inanıyorum. Çiftçiler olarak bu tür projelerle yeni teknolojilere ve sürdürülebilir tarım yöntemlerine adapte olma fırsatı buluyoruz. Bu çalışmaya katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Tarla gününe katılan Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Kömür Türevleri ve Teknolojileri Müdürü Murat Kurt Türkiye’deki tarım topraklarının organik madde miktarının yetersizliği nedeniyle karşılaşılan ekonomik ve çevresel sorunlara dikkat çekti. Kurt ayrıca, TKİ’nin linyit madenlerinden elde edilen leonardit hammaddesiyle üretilen TKİ-Hümas markalı organik toprak düzenleyici ürün ve diğer projeler hakkında bilgi verdi.

Eğitim ve Yayın Dairesi Proje Yürütücüsü Murat Mengüloğlu da konuşmasında, toprağın oluşumu ve önemine değinerek şunları söyledi: “Bir santimetre toprağın oluşması bin yıl sürer. Toprak, yaşamın temel kaynağıdır ve korunması hayati önem taşımaktadır. Çölleşmeye karşı alınması gereken önlemler arasında onarıcı tarım yöntemleri ve tarımsal yeniliklerin önemi büyüktür. Bu projeyle toprağımızı korumak ve sürdürülebilir tarımı desteklemek adına önemli bir adım atıyoruz.”

Tarım Orman Ekranı

Bir yanıt yazın