Sorting by

×
DünyaGıdaGüncelTeknoloji

Unutulmuş bir uzay çağı teknolojisi, gıda üretiminde kullanılabilir mi?

Air Protein firmasının kurucusu Lisa Dyson, TED konferansında yaptığı bir konuşmada, eski bir uzay çağı teknolojinin günümüzdeki gıda üretim yöntemini değiştirebileceğini söyledi.

TED, farklı alanlarda bilgi sahibi kişilerin bilgi ve deneyimlerini paylaşması amacıyla her iki yılda bir Kaliforniya’da düzenlenen bir konferans.

2016 yılında bu konferansta konuşan Air Protein firmasının kurucusu Lisa Dyson, bilindik bir teknolojinin gıda üretimini nasıl değiştirebileceğini anlattı.

Uzun süreli uzay görevlerinde astronotların asgari girdi ile üretilen besinleri tükettiğini söyleyen Dyson, “Uzaya yalnızca birkaç paket tohum götürseniz ve birkaç saat içerisinde bunlarda ürün üretebilseydiniz nasıl olurdu? O ürünlerden daha fazla tohum üretseniz ve yolculuk boyunca yalnızca birkaç paket tohumla tüm ekibin karnını doyursanız?

Aslına bakarsanız NASA’daki bilim insanları tam da bunu yapmanın bir yolunu buldu. Buldukları şey oldukça ilginç; mikroorganizmaları, tek hücreli organizmaları kapsıyordu. Aynı zamanda sudaki hidrojeni de kullandılar. Kullandıkları mikroplar, hidrojenotrop olarak biliniyor. Bu mikroplarla bir uzay gemisinde yaşam sürdürebilecek verimli bir karbon döngüsü oluşturmak mümkün.

“Kapalı karbon döngüsü”

Bu sistemde astronotların nefes verirken saldıkları karbondioksit, mikroplar tarafından yakalanıp besleyici ve karbon bakımından zengin besinlere dönüştürülür. Sonra astronotlar bu bol karbonlü ürünleri yer, karbonu karbondioksit halinde havaya salar, bu karbon da mikroplar tarafından yakalanarak besleyici ürünlere dönüştürülür. Bu şekilde kapalı bir karbon döngüsü oluşturulmuş olur” diye konuştu.