Sorting by

×
GüncelKırsal

Tuz Gölü için tehlike çanları çalıyor! İşte kalan ömrü…

Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, iklim değişikliği ve bölgedeki bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle yüzde 30 küçüldü. Bu yaz binlerce flamingo yavrusunun da öldüğü Tuz Gölü’nde neler oluyor? Uzmanlar gölün ‘öleceği’ tarihi açıkladı…

Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü kuraklık nedeniyle alarm veriyor… Türkiye’nin tuz ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği göldeki su seviyesi, kuraklık nedeniyle önemli bir oranda çekildi. Uzmanlar, iklim değişikliği ve bölgedeki bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle bunun yaşandığına dikkat çekti.

Yapılan son araştırmalara göre yüzölçümü bin 600 kilometrekare olan göl yüzde 30 küçüldü. Konuyla ilgili Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya ve Konya Teknik Üniversitesi Kimya Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hatice Ünal Ercan ile konuştuk. İşte Tuz Gölü’nün son durumu…

‘GÖLDEKİ KÜÇÜLMENİN SEBEBİ…’

Peki, Tuz Gölü’nde yaşanan küçülmenin temel sebepleri arasında neler var? Yaşanan küçülmeye yol açan sebep yalnızca küresel ısınma mı? Yoksa bu küçülmenin sebepleri arasında yanlış sulama gibi insan kaynaklı hatalar da mı var? Konuyla ilgili çalışmalar yapan isimlerin başında gelen Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, Tuz Gölü havzasında yağışların azlığının haricinde buharlaşma oranının da havzadaki diğer bölgelerden oldukça yüksek olduğunu belirtti. Karakaya, “Tuzlaların bulunduğu Şereflikoçhisar ve Cihanbeyli’de yıllık yağış değerleri gölün diğer kesimlerinden daha az” dedi.