Türkiye’nin anıt ağaçları
Hatay’dan Zonguldak’a, Şanlıurfa’dan Antalya’ya Anadolu coğrafyasının birçok yerinde gökyüzüne uzanan ülkenin doğal hazineleri, gelecek kuşaklara aktarılması için anıt ağaç olarak tescilleniyor. Yörede yaşayanlar da kimi zaman gölgesinde dinlendikleri, kimi zaman buluşma noktası seçtikleri, hatıralarında yer tutan ağaçları özenle koruyor.
Türkiye’nin farklı noktalarında tescillenerek koruma altına alınan ve doğal miras kabul edilen anıt ağaçlar, tarihe tanıklık ediyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının “www.anitagaclar.gov.tr” sitesinde yer alan bilgiye göre, Türkiye’nin dört bir köşesinde koruma altında olan, bazıları binlerce yıldır ayakta duran dev ağaçlar zamana meydan okuyor.
Yaklaşık 1300 yaşındaki Doğu Çınarı Sarıyer’de bulunan İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Orman Fakültesi Araştırma ve Uygulama Ormanı içerisinde yer alıyor.
Antalya’nın Kumluca ilçesinde “Ambar Katran” ismi verilen 2 bin 327 yaşındaki sedir ağacı, 262 santimetrelik gövde çapı ve 25 metrelik boyuyla dikkati çekiyor. İlçe halkının katran elde etmesi ve çok geniş çaplı olması nedeniyle ”Ambar gibi ağaç” nitelendirmesinden dolayı ağaca “Ambar Katranı” deniliyor.
Kütahya merkeze bağlı Sekiören köyündeki 1146 yıllık saplı meşe ağacı, dikkati çekiyor. Gövde çapı 201 santimetre boyu ise 20 metre yüksekliğinde olan ağaç, aynı zamanda çok sayıda sincaba ev sahipliği yapıyor.
Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde koruma altına alınarak tescillenen asırlık “Doğu Çınarı” ihtişamıyla dikkati çekiyor.
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde koruma altına alınarak “anıt ağaç” olarak tescillenen 4 bin 117 yaşındaki porsuk ağacı ihtişamıyla dikkati çekiyor.
Şanlıurfa’daki asırlık zeytin ağacı, ihtişamıyla görenleri büyülüyor. Eyyübiye ilçesi kırsalındaki Altınbaşak Mahallesi’nde yer alan ve “Anıt Ağaç” olarak tescillenen 1326 yaşındaki zeytin ağacı zamana meydan okuyor.