Sorting by

×
DünyaEkonomiGıdaGüncelKırsalTarım

Türkiye’den AB tescilli ilk yer fıstığı

Kavruldukça tohumun kabuğu gevrekleşiyor, tohumdan kolaylıkla ayrılıyor ve tohumun rengi kremden açık karamele dönüşüyor; kavurma işlemi sadece tohumların rengini değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda lezzetini de artırıyor.

‘Osmaniye yer fıstığı’, Avrupa Birliği (AB) tarafından kısa süre önce ‘Korumalı Menşe Adı’ (PDO) statüsü verilen özel bir yer fıstığı türünü ifade ediyor. Bu fıstık, AB’den bu önemli takdiri alan Türkiye’nin ilk fıstığı ve Osmaniye ilinin ise ilk ürünü ünvanlarını taşıyor.

Tohumun iç kabuğunun rengi pembemsi-açık kırmızıdan koyu kırmızıya kadar değişiklik gösteriyor

Kavurma işlemi lezzetini artırıyor

Bu yer fıstığının kabuğunda derin buruşukluklar ve kısmen çizgili lifler bulunuyor. Kabuklu çiğ yer fıstığında dış kabuğun rengi kremden açık kahverengiye kadar çeşitlilik gösteriyor. İç kabuğu pembemsi-açık kırmızıdan koyu kırmızıya kadar değişen doğal bir renge sahip ve kavurma işlemi sırasında bu renk açıktan koyu kahverengiye dönüşüyor.

Kavruldukça tohumun kabuğu gevrekleşiyor, tohumdan kolaylıkla ayrılıyor ve tohumun rengi kremden açık karamele dönüşüyor. Kavurma işlemi sadece tohumların rengini değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda lezzetini de artırıyor.

Kavruldukça tohumun kabuğu gevrekleşiyor ve tohumdan kolaylıkla ayrılıyor

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Atanmış Büyükelçi Thomas Ossowski, “Türk ürünlerinin Avrupa yolculuğunun başarıyla devam ettiğini görmekten memnuniyet duyuyorum. AB’nin PDO ve PGI (Korumalı Coğrafi İşaret) tescilleri, bu özel fıstık da dahil olmak üzere tescilli Türk ürünlerinin tanınırlığını artırıyor. AB logoları tüketicilerin sahtekârlığa karşı koruyor ve satın aldıkları PDO logolu ürünlerin gerçek ürünler olduğunu garanti ediyor” diyor.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Atanmış Büyükelçi Thomas Ossowski

Başvuru sahibi kurum olan Osmaniye Ticaret Borsası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Sait Çenet ise şöyle konuşuyor:

“Çok mutluyuz. AB’nin PDO statüsüyle fıstığımız Avrupa’da ve dünyada daha iyi tanınacak ve marka değeri hep artacak.”

Osmaniye Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sait Çenet

Yer fıstığı üreticisi Hamza Bağrıaçık, “Emeği geçen herkese teşekkürler. AB’nin PDO’su ile ihracat ve dolayısıyla da yer fıstığının ekimi artacak” diyor.

Diğer bir üretici Kemal Çenet şöyle diyor: “AB’nin PDO statüsünü aldığımız için çok memnunuz. Biz en iyi şekilde mahsulümüzü yetiştiriyoruz. Ürünümüzün hak ettiği değeri göreceğini umuyoruz.”

Bir diğer üretici Batuhan Uluğ da “Fıstığımız çok lezzetlidir. AB tesciliyle de dünya çapında daha çok tanınacak ve daha çok pazar bulacak” ifadelerini kullanıyor.

Antep baklavası/Gaziantep baklavası, Aydın kestanesi, Aydın İnciri, Bayramiç Beyazı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini ve Ayaş domatesi, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Maraş tarhanası, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın memecik zeytinyağı, Araban sarımsağı, Bingöl balı, Osmaniye yer fıstığı, Bursa şeftalisi, Hüyük çileği, Bursa siyah inciri/Bursa siyahı ve Söke pamuğu.

T24

Bir yanıt yazın