Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı onaylayınca ne olacak?
Türkiye, iklim kriziyle mücadele açısından en temel küresel anlaşma olan Paris İklim Anlaşması’nı 2016 yılında imzaladı. Ancak o zamandan sonra anlaşmaya taraf olmadı ve G-20 ülkeleri arasında anlaşmayı onaylamayan tek ülke oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu konuşmasında anlaşmanın TBMM’den geçeceği açıklaması anlaşmayı yeniden gündeme taşıdı. Peki Türkiye bu anlaşmayı neden yeniden gündeme aldı? Anlaşma onaylanınca nasıl bir etki yaratacak?
Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı iklimle ilgili yeterli finans kaynağına ulaşamadığı ve gelişmekte olan ülkelerle eşit koşullardan yararlanamadığı için uzun bir süredir onaylamayı geciktiriyordu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Paris İklim Anlaşması’nı atılacak yapıcı adımlara uygun şekilde ve Türkiye’nin ulusal katkı beyanı çerçevesinde önümüzdeki ay Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayına sunmayı planladıklarını söyledi.
Erdoğan’ın sözleriyle Paris İklim Anlaşması yeniden Türkiye’nin gündemine güçlü bir şekilde girdi. Şimdi dikkatler bu anlaşmanın etkilerine odaklandı.
Türkiye hazırladığı ulusal katkı beyanında karbon salınımını azatlma taahhüdü vermezken iki katından fazla artırabileceğini de belirtmişti. Beyana göre, hiçbir önlem alınmadığı referans senaryoda karbon salınımının 1 milyar 175 tona ulaşacağı belirtilirken Türkiye ‘artıştan yüzde 21 azaltım’ hedefiyle bunu 929 milyon tonda tutmaya çalışacağını söylüyor.