Sorting by

×
GüncelKırsalTarım

Türkiye, ‘Dünya Pamuk Günü’nü buruk kutladı

Bu sezon yüzde 20’den fazla rekolte kaybı nedeniyle pamuk üreticisi zor bir dönem geçiriyor. Üreticiler, önümüzdeki yıl düşüşün sürmemesi için prim desteğinin, maliyetleri karşılayacak oranda artırılarak 1,5 TL’ye çıkarılmasını ve ödemelerin zamanında yapılmasını istiyor.

Uluslararası Pamuk İstişare Kurulu tarafından geçen yıl 7 Ekim olarak belirlenen Dünya Pamuk Günü, Türkiye’de buruk kutlandı. Bu sezon rekoltenin yüzde 20’den fazla gerilemesi, prim miktarının henüz açıklanmamış olması sektörün önünü görmesini engelliyor. Şanlıurfa, Hatay, Adana, Aydın, Diyarbakır ve İzmir başta olmak üzere neredeyse Türkiye’nin tüm batı ve güney kesiminde yetiştirilen pamukta sürdürülebilirliğin sağlanması için, sektör temsilcileri pamuğa verilen primin en az maliyet artışları oranında artırılmasını istiyorlar.

Dünya Pamuk Günü dolayısıyla gerçekleştirilen dijital toplantıda şu an bir kilogram kütlü pamuğun maliyetinin 4.70-4.80 TL dolayında olduğunu söyleyen Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, “80 kuruşluk primin bir an önce yükseltilmesi lazım. Ankara’dan pozitif haberler geliyor. Müjdeyi en kısa zamanda alacağımızı umuyoruz. Geçen sezon 1 milyar 254 milyon dolar değerinde pamuk ürettik. 2018’de pamuğa Çin 57, ABD 14, Yunanistan 35 cent, İspanya 48 cent destek verirken, bizde bu rakam 14 cent oldu. Ne var ki, önceden duyurulmadan ve bir yıl gecikmeli olarak ödenmesi beklenen ölçüde yarar sağlanmasını engelledi. Pamuk üretimimizin geliştirilebilmesi için maliyet artışlarını karşılayacak primlerle, önceden duyurulan ve zamanında yapılan ödemelerle desteklenmesi gerekiyor” dedi.

“Pamuk, bitkisel üretime verilen desteklerden % 20 pay alıyor”

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, toplam destekleme bütçeleri içinde en fazla desteğin pamuğa verildiğini ifade ederek, “Pamuk bitkisel üretim destekleri bütçesinden yüzde 20 pay alıyor. Bu yıl da üretici maliyetleri ile yurtiçi ve yurtdışı piyasa fiyatlarını yakından takip ediyoruz. Pamuk üreticimizi memnun edecek destekleme miktarı en kısa sürede açıklanacak” diye konuştu. Tekstil ve hazırgiyim sektörleri için pamuğun vazgeçilmez doğal bir elyaf olduğunu kaydeden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Sürdürülebilirliğin öneminin artmasıyla pamuk da daha önemli hale geldi. Ayrıca Türkiye’de üretilen pamuğun GDO’suz olması nedeniyle ülkemizde konvansiyonel yöntemle üretilen pamuk bile sürdürülebilir özelliklere sahip. Türkiye dünyada Yunanistan ve İspanya ile birlikte GDO’suz pamuk üreten üç ülkeden biri ve en büyüğü. Ayrıca ülkemiz sürdürülebilir yöntemlerle üretilen organik pamuk ve Better Cotton üretimi konusunda da önemli bir yere sahip” dedi.

“İkame ürünlerin getirisi pamuk kadar olmaz”

Pamuk tarımının terkedilmesi halinde ikame ürünlerin getirisinin pamuk kadar olmayacağını dile getiren İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, “Ayrıca böyle bir durumda tekstil ve konfeksiyon sektöründe oluşacak riskleri yönetmek de mümkün olmaz. Yani pamuk, ülkemiz için alternatifi olan bir ürün değil. Üretiminden vazgeçtiğimizde oluşturacağı ekonomik maliyet, bugün pamuk üretiminin sürdürülebilirliği için verilecek destekleme maliyetinden çok daha yüksek olacaktır” görüşünü savundu.

Söke Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Nejat Sağel ise sağladığı katma değer ve oluşturduğu istihdam hacmi ile vazgeçilemez bir ana hammadde olan pamukta ekim alanlarının son yıllarda hızla daraldığına dikkat çekti.