TÜPRAG, ÜRETEN KADINLARI GÜÇLÜ YARINLARA HAZIRLIYOR
TÜPRAG, ÜRETEN KADINLARI GÜÇLÜ YARINLARA HAZIRLIYOR
Tüprag ve Kadın Dostu Markalar Platformu iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Üreten Kadınlar Güçlü Yarınlar’ projesi, 18 Temmuz 2022’de ilk eğitim gününü tamamladı.
Madencilik sektörünün önemli aktörlerinden Tüprag tarafından 27 Haziran-29 Ağustos 2022 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilecek olan ?Üreten Kadınlar Güçlü Yarınlar? projesinin eğitim ayağına start verildi. Bölgede yaşayan kadınların güçlenmesini ve girişimcilik ekosistemine katılmasını desteklemek amacıyla başlatılan proje kapsamında, İzmir?in Menderes ilçesinde bulunan Efemçukuru Altın Madeni çevresindeki 4 köyün kadınlarına yönelik olarak, alanında uzman eğitmenler tarafından çeşitli eğitimler düzenlendi.
İlki 18 Temmuz 2022?de gerçekleştirilen eğitim programına farklı yaş gruplarından 100’ün üzerinde kadın katılım gösterdi. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği? başlığı altında Uzman Sosyolog Sonnur ADA?nın eğitimi ile başlayan program, Teknolojide Kadın Derneği proje ortaklığı ile ?Finansal Okuryazarlık Eğitimi? Denizbank Ege Bölge Müdürlüğünden Fatma Asuman KÖSEOĞLU tarafından verildi. Ardından ‘Temel Teknoloji Eğitimleri’ Happy Education Academy’den Özge ERKUT ve son olarak Feruzoğlu Hukuk Bürosu’ndan Av. Hasret Gündüz ve Av. Gülce Gül’ ün KVKK eğitimleri ile ilk eğitim günü tamamlandı.
Farklı tarihlerde devam edecek vizyon eğitimlerinin yanı sıra, yine proje paydaşlarından Menderes Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde gerçekleşecek olan ve katılımcıların kendi köylerinde katılabilecekleri sertifikalı mesleki eğitimler de verilecek. ‘Üreten Kadınlar Güçlü Yarınlar Projesi’ 27 Haziran – 29 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek.
Mesleki eğitimler de verilecek
Projeye katılan kadınlar, vizyon eğitimleri, rol model buluşmaları ve farklı alanlardaki workshop etkinliklerine ek olarak Menderes Halk Eğitim Merkezi’nin bünyesinde bulunan 4 farklı mesleki eğitime de katılacak. Mesleki eğitimler sonrası her bir katılımcıya sertifika verilecek. Bölgedeki tarımsal kalkınmayı hedefleyen; Sert Çekirdekli Meyve Yetiştiriciliği / Üzüm Çekirdeği Yağı Üretimi, Mantar Yetiştiriciliği, Ambalaj ve Paketleme eğitimlerini kapsayan sertifikalı mesleki eğitim programlarına ek olarak Sabun Üretimi ve Microblading workshopları düzenlenecek. Eğitimler, Efemçukuru ve Çatalca Köylerinin köy okullarında toplam 5 hafta sürecek.
‘Kadın girişimciliğini desteklemek ve bölgenin eğitim düzeyini arttırmak öncelikli hedefimiz’
Tüprag Madencilik Efemçukuru Altın Madeni Dış İlişkiler Müdürü Onur Demir projeye ilişkin yaptığı açıklamada;
”Faaliyette bulunduğumuz tüm bölgelerde Tüprag olarak bölge halkının da gelişmesi ve kalkınması adına projeler gerçekleştirmeyi oldukça önemsiyoruz. İstihdamımızın da büyük bir çoğunluğunun yine bu köylerdeki kadın ve erkeklerden oluşmasını öncelikli tutuyoruz. Bulunduğumuz bölgelerdeki kadın girişimci ekosistemini desteklemek ve kız çocuklarının eğitim oranını arttırmak bizim sürdürülebilirlik hedeflerimizin önemli bir parçasını oluşturuyor. ?Üreten Kadınlar Güçlü Yarınlar? projesi de bu amaca hizmet eden kıymetli bir çalışma oldu” dedi.
Proje kapsamında bölgede yaşayan 16 – 64 yaş arası 100’ün üzerinde kadına çok özel içerikte vizyon eğitimleri verilmekte olduğunu dile getiren Demir, proje hakkında şu bilgileri de verdi; ‘Eş zamanlı olarak proje süresince bölgenin coğrafi yapısının incelenmesi ve kadınların talepleri üzerine sertifikalı 4 mesleki eğitimi de köylerine götürüyoruz. Yaklaşık 16 saatlik teknoloji odaklı vizyon eğitimleri, ortalama 80’er saatlik mesleki eğitimler, özel farklı alanlarda uzmanlarından workshoplar sonrasında kadınları girişimcilik eko-sistemine kazandırmayı hedefliyoruz. Proje ortağımız Kadın Dostu Markalar Platformu’na, eğitim partnerlerimiz Teknolojide Kadın Derneği ve Menderes Halk Eğitim Merkezi’ne de büyük fedakarlıkları ve değerli katkıları için teşekkür ediyoruz. Proje sonunda bölgede yaşayan girişimci adaylarımızın ortaya çıkartacakları iş fikirleri arasından bölgenin kalkınmasına ve önemli bir istihdam oluşturacağına inandığımız projeler için bölgede önemli yatırımlar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca ortaya çıkacak tüm projeleri 29 Ağustos’ ta melek yatırımcıların da karşısına çıkartmayı hedefliyoruz’ şeklinde konuştu.
Menderes’in 4 farklı köyünden projeye katılan 100?ün üzerindeki kadın ve genç kızın girişimcilik dünyasında var olması için yoğun emek sarf eden projenin işbirlikçisi olan Kadın Dostu Markalar Platformu kurucusu Nazlı Demirel de projeye ilişkin yaptığı açıklamada, faydası oldukça geniş bir tabana yayılacak olan ‘Üreten Kadınlar Güçlü Yarınlar’ projesini hayata geçirdikleri için Tüprag Madencilik’ e teşekkür etti ve bu anlamlı projenin bir bileşeni olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi. Platform olarak, proje bittikten sonra dahi bu köylerdeki enerjisi ve azmi yüksek kadınların her daim yanlarında olacaklarını da sözlerine ekledi. Demirel son olarak Toplumun yarısı da yarası da olan, yarının güçlü kadınları için tüm enerjimizle çalışmaya devam edeceğiz’ dedi.
Festival tadında etkinlik
İkinci vizyon eğitim günü 1 Ağustos 2022 olarak belirlenen proje, 29 Ağustos 2022 tarihinde girişim fikirleri ve projeleri ile melek yatırımcıların buluşturulacağı festival tadında bir etkinlikle son bulacak.