Tüketiciler yapay ete nasıl bakıyor? Bilimsel araştırma…
Teknolojik gelişmeler ve iklim değişikliği baskısı, yapay et üretimine yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarını hızlandırdı. Peki tüketiciler yapay ete nasıl bakıyor?
Yapay et üretmek, mevcut tarım endüstrisi uygulamalarına kıyasla çok daha çevreci bir seçenek olarak değerlendiriliyor.
Ancak tüketicilerin yapay ete bakışı hakkındaki bir araştırmanın sonuçları yapay ete ilişkin önemli bir sorun olduğuna işaret ediyor: Tüketiciler yapay et yeme fikrine pek sıcak bakmıyor.
Yapay et nedir?
Araştırma sonuçlarına gelmeden, yapay eti doğru tanımlamak gerekiyor. Yapay et, laboratuvar ortamında, gerçek hayvan kas hücreleri kullanılarak üretilen et şeklinde tanımlanabilir.
Laboratuvarda et üretilmesi, gerçek hayvanların kesilerek kas etlerinin kullanılmasına bir alternatif olarak değerlendiriliyor.
Tüketicilerin yapay et algısına ilişkin araştırmanın sonuçları, Journal of Environmental Psychology dergisinde yayınlandı.
Çalışmada toplamda 1587 gönüllü yer aldı. Et tüketenlerin %35’i, vejetaryenlerin ise %55’i, yapay etin tadına bakma fikrini bile “iğrenç bulduğunu” ifade etti.
Tüketiciler yapay ete neden mesafeli?
Araştırmaya göre yapay ete ilişkin “doğal olmama algısı”, reddedilmesindeki büyük etkenlerden biri. Sonuçlar, toplum genelinde kabul görmesi için yapay ete yönelik tutumun değiştirilmesine yönelik önemli bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.
Araştırmacılar, “İnsanların daha önce hiç karşılaşmadığı yeni bir gıda olan yapay et, doğal ve bilindik olmaması nedeniyle tereddüt ve olumsuz hislerle karşılanabiliyor” ifadelerini kullandı.
Araştırma nasıl yapıldı?
Et tüketenlerin ve vejetaryenlerin yer aldığı araştırmada, yapay etin nasıl üretildiği anlatıldı ve yapay et yeme düşüncesinin neden olduğu tepiler kaydedildi. Aynı zamanda yapay eti yemek istemeyenlere bunun nedenleri soruldu.
Araştırma ekibi, yapay etin doğal olmaması fikrinin üstesinden gelinmesi için çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Yapay etin doğal olmaması fikri, et tüketen ve tüketmeyen katılımcıların tamamında ortak bir tepki olarak kaydedildi.
Çalışmada, katılımcıların yapay eti cazip bulmama sebepleri de belirlendi. Et tüketen grup yapay eti “yeterince ete benzemediği” nedeniyle cazip bulmazken, halihazırda et tüketmeyen vejetaryenler, yapay eti “ete çok fazla benzediği” gerekçesiyle cazip bulmadı.
Yapay ete yönelik tutumun, ürünün tanımlanma ve tanıtılma şekliyle değiştirilebileceği yönünde de göstergeler var. Örneğin, ürünün hayvan etine benzediği şeklinde tanıtılması, et tüketenlerdeki olumsuz düşünceyi azaltırken, et tüketmeyenlerdeki olumsuz hisleri arttırmış.
Yapay etin avantajı ne?
Geleneksel tarım yerine yapay et üretilmesi, et üretiminde kullanılan su miktarını ve atmosfere salınan sera gazı miktarını önemli derecede azaltacaktır. Öte yandan, hayvanlarda görülen bulaşıcı hastalık salgını riskleri de azalacaktır.
Yapay et henüz yaygın şekilde bulunur bir ürün olmasa da yakın gelecekte market raflarındaki yerini alması bekleniyor. Yapılan araştırma ise, toplumun genelinin bu ürünü kabul ederek sofrasında yer vermesinin biraz zaman alacağını gösteriyor.
Kaynak: www.gidahatti.com