Sorting by

×
GüncelKırsalTarım

Trakya Birlik Ayçiçeğinde yurtdışına bağımlıyız

“Ayçiçeğinde yurtdışına bağımlıyız”

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, Türkiye’de 1 milyon 800 bin ton civarında ayçiçeği üretildiğini bunun dışında Türkiye’nin 3,5 milyon ton civarında ayçiçeğine ihtiyacı olduğunu belirtti. Akgün, “Biz bunun geri kalan kısmını yurt dışından almak zorundayız. Hal böyle olunca pandemi ve kuraklık üzerine gelince fiyatlar etkilendi” dedi
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, Trakya’daki yağışların bu yılki rekolteyi olumlu etkileyeceğini, üretim artışıyla ayçiçeği yağı fiyatlarında da düşüş beklediklerini bildirdi.

Anadolu Ajansı’na konuşan Akgün, ayçiçeği yağında artışların salgınla beraber başladığını belirtti.

Akgün, 2019’da ayçiçeğinin tonunu 2 bin 500 liraya sattıklarını anımsatarak, “2019’da 5 kilogramlık ayçiçeği yağı 40 lira civarındaydı. Sonra 42 lira civarına gelmiş oldu ama 2020’de ve bu yıl 65-70 lira fiyatlar var rafta” diye konuştu.

Ayçiçeği yağı fiyatıyla ilgili bazı spekülasyonlar yapıldığını savunan Akgün, şöyle devam etti:

“Artış var mı, var. Ama bu artış sadece ayçiçeği yağı fiyatında değil, bütün hepsinde bir artış var. Bu artışlar soframıza bir şekilde yansıyacaktır ama çok şişkin bir piyasa var esasında. Biz yurt dışına bağımlıyız. Ürettiğimiz yağlık ayçiçeği 1 milyon 500 bin ton civarında. Ülkemizde de 1 milyon 800 bin ton civarında ayçiçeği üretilmektedir. Bunun dışında 3,5 milyon ton civarında ayçiçeğine ihtiyacımız var. Biz bunun geri kalan kısmını yurt dışından almak zorundayız. Hal böyle olunca pandemi ve kuraklık üzerine gelince fiyatlar etkilendi.”

GÜBREDE ZAM YÜZDE 80’İ AŞTI
Ayçiçeğinin tonu 400 dolardan 700-725 dolara çıktı
Akgün, yurt dışında 400 dolar seviyelerinde olan ayçiçeğinin tonunun 700-725 dolara çıktığını ifade etti.

Ayçiçeği yağı üretiminde girdi fiyatlarının da arttığını vurgulayan Akgün, şunları kaydetti:

“Bazı ürünlerde yüzde 60-70’e varan artışlar var. Tohum fiyatlarımızda bu yıl yüzde 24 artışımız var. Geçen yıl yüzde 20 civarlarında bir artışımız vardı, bu devam ediyor. Ayçiçeğinin yüzde 40-44’ü yağdır, gerisi küspedir. Küspe, yem fiyatlarına yansıdı. Ancak önümüzdeki sezona yaklaştıkça ayçiçeği yağı fiyatlarının aşağı ineceğine inanıyorum. Ayçiçeği dünyada var ve bundan ülkeler yararlanmak istiyor. Bizim bu konuda yapacağımız tek şey var. Çiftçimizi desteklememiz lazım. Çiftçimizi destekleyip üretimi artırırsak dışa bağımlı kalmadığımız zaman fiyatların daha iyi olacağını düşünüyorum.”