Temiz gıdanın peşinde
Temiz gıdaya ulaşma arayışı, kentlerdeki gıda topluluklarının sayısını ve gönüllü sayısını arttırdı.
Temiz gıdaya ulaşma arayışı, büyük kentlerde gıda topluluklarının sayısını arttırdı.
İzmir’de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ve çalışanlarının kendileri için kurduğu ilk oluşumun ardından Gediz Gıda Topluluğu (GETO), Batı İzmir Topluluk Destekli Tarım (BİTOT) ”Homeros Gıda Topluluğu” ve ”Güzelbahçe Gıda Topluluğu” kuruldu.
Homeros Gıda Topluluğunun kurucularından Emrah Özgün, 4 yıllık süreci Ajans Bizim’e anlatırken, ”şehirde temiz gıdaya ulaşmak isteyen insanları ile üreticileri aracısız bir araya getirmeyi” amaçladıklarını, üretimde çok fazla kimyasal, hibrit ve GDO’lu tohum kullanılması yüzünden çarşı pazardaki ürünlere güvenilmediğini vurguluyor.
Özgün, ”En doğal ürüne ulaşmak için hiç kimyasal kullanmayan üreticiyi arıyoruz. Ayrıca bizim topluluğumuz için sadece temiz gıda olması yetmiyor, üreticinin de bu işi inanarak yapmasını, bunu hayat felsefesi olarak yerleştirmelerini bekliyoruz. Yumurta üretirken hayvan refahını gözetmiyorsa almıyoruz. Sadece temiz gıdaya erişmenin değil, adil gıdanın da derdindeyiz. Biraz fazla para verirseniz temiz gıdaya ulaşmak çok kolay, organik ürünler alınabilir ama alt ve orta kesimin pazar fiyatının 3-4 katına çıkan bu ürünleri alması mümkün değil” diyor.