Tarla faresi zararına dikkat..!
-
Tarım alanlarında büyük zarara yol açan tarla faresi hakkında Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çiftçileri bilgilendirme açıklaması yapıldı.
Tarla farelerinin tarım alanlarında, kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, meyvelik ve ormanlarda fidanların özellikle kök boğazını kemirerek, yiyerek, keserek ve kirleterek zarar verdiğini ifade eden Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; ”Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam ederler. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Ergin bir tarla faresi günde ortalama 15-17 gr yeşil, 10-13 gr kuru yem yer. Zarar dereceleri popülâsyon yoğunluğuna bağlı olarak %100’e kadar ulaşabilir. Deniz seviyesinden 2.500 m yüksekliğe kadar bitki olan hemen her yere yayılmışlardır. İçinde bulunduğumuz Aralık ayı, Tarla faresi ile kimyasal mücadelede uygun zaman aralıklarından biridir. İklim uygun olduğu sürece, kimyasal mücadele her zaman yapılabilir. Ancak en uygun zaman; kıştan çıktıkları Şubat, Mart, Nisan ayları ile kışa girişte sonbaharın Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır.”dedi.
Tarla farelerinin, 10-70 cm derinlikteki toprak altı galerilerinde yaşadığını, gece ve gündüz özellikle de geceleri daha faal olduğunu söyleyen Sağlam; ”Yılda 4-6 doğum yaparlar ve her doğumda ortalama 5-6 yavru verirler. Doğan yavrulardan ortalama %40 kadarı çeşitli nedenlerle ölür. Yavrular doğumdan 15-20 gün sonra beslenmeye başlarlar. Ortalama ömürleri 3-4 yıldır. Tarla fareleri beslendiği alanda 3 çeşit delik açar. Bunlar beslenme deliği, hafriyat (toprak çıkarma) deliği ve dışkılama deliğidir. Bunlara karşı yapılan kimyasal mücadelede bu deliklerin tanınması önemlidir. Çünkü beslenme delikleri dışındaki deliklere bırakılan zehirli yemi yemezler. Hafriyat deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır.”dedi.
”Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanları kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez kuşu, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılan olduğundan doğal dengenin bozulmadığı alanlarda, bu doğal düşmanlar tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutmaktadırlar.”diyen İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; Derin toprak işlemesi, münavebe, tarla temizliği, gibi önlemlerle tarla faresi zararının bir dereceye kadar azaltılabileğini belirtti.
Fare deliklerini su ile doldurmanın ve fare kapanı kullanmanın da bir çözüm yolu olduğunu ifade eden Sağlam; ”Tarla fareleriyle bulaşık alanlarda 25 m2 ’de 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlanmalıdır. İlaçlama öncesinde buradaki tüm delikler kapatılıp, 3 gün sonra açılan deliklere, zehirli yemler her deliğe 5 adet olacak şekilde, el değmeden delik içlerine bırakılarak bu delikler kapatılmalıdır. Zehirli yemlerin Tarla farelerinin beslenme deliklerinin içine bırakılmasına özen gösterilmelidir. Uygulamanın tamamlanmasından sonra, ilaçlanan alan mutlaka kontrol edilerek, fare ölüleri toplanıp yakılmalı veya derince bir çukura gömülmelidir. Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadele esas olduğundan, zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar ve tarla kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek delikler ilaçlanmalıdır” dedi.