Tarımsal kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasını ”TÜKAS” sağlayacak…
-
“Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi (TÜKAS) Resen Kayıt İşlemleri” bilgilendirme toplantısı Samsun’da yapıldı.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kilci, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Entegre İdare ve Kontrol Sistemi Daire Başkanı Ramazan Yayla, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ile Samsun, Amasya, Giresun, Ordu, Sinop, Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinden şube müdürleri, ilçe müdürleri, teknik personel katıldı.
Toplantıda konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi (TÜKAS), yasal durumu ne olursa olsun, arazinin büyüklüğüne bakılmaksızın kendi adına bitkisel üretim ve/veya hayvancılık faaliyeti ve/veya su ürünleri üretimi yapan tek yönetim altındaki tarımsal üretime konu ekonomik birimlerin adres, kimlik bilgileri, tarımsal faaliyet bilgileriyle tarım alet makina ve ekipmanlarını belirlemeye yarayacak bilgilerin yer aldığı veri tabanıdır. TÜKAS’a yapılan kayıtlar, esas olarak tarımsal faaliyetin belirlenmesine yöneliktir.”dedi.
5488 Sayılı Tarım Kanununun 7.Maddesi gereğince tarım sektörü ile ilgili politikaların tespit edilmesi, planlanması ve koordinasyonu ile ilgili çalışmalarda kullanılmak üzere tarım alanlarının kayıtlılığının tam olarak sağlanması amacıyla Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmayan tarıma elverişli tüm parsellerin kayıt altına alınması ile ilgili çalışmanın başlatıldığını belirten Sağlam; ”Tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik olarak, tarım işletmelerine ait tarımsal faaliyetlerin tamamının kayıt altına alınması için düzenlenen bu çalışma 18 Şubat 2014 tarihli resmi gazetede yayımlanan Tarımsal Üretim Kayıt Sistemin (TÜKAS) Yönetmeliği kapsamında yürütülecektir. Yönetmeliğinin 6. Maddesinin 7. bendinde yer alan ” Kayıt için müracaat edilmeyen tarımsal faaliyetler için; tespit komisyonu marifeti ile tarımsal faaliyette bulunan tarım işletmeleri tespit edilerek tarımsal faaliyet bilgileri sisteme kayıt edilir.” hükmü gereğince işlem yapılarak, ilgili parsellerde yer alan tarımsal işletmelerin kimlik bilgileri ile tarımsal faaliyet bilgilerinin Tarım Bilgi Sistemi (TBS) içeresinde yer alan TÜKAS-WEB/RESEN bölümüne 31.03.2025 tarihine kadar kayıtları yapılacaktır.”diye konuştu.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile 17 İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde,sistem üzerinden Sistem Sorumlusu teknik personel görevlendirildiğini ifade eden Sağlam; ”Çalışmalarda kullanılmak üzere Milli Emlak Müdürlüğünden hazine arazileri üzerinde kiralık olarak veya ecri misil ödeyerek tarımsal faaliyette bulunan kişilere ait bilgiler talep edilmiştir. Tüm İlçelerimizde tespit ve veri giriş işlemleri başlamıştır” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kilci ise; ”TÜKAS, tarım sektörünü daha verimli, sürdürülebilir ve planlı bir şekilde yönetmeyi amaçlayan bir sistem olarak geliştirildi. Bu sistem, tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınmasını kolaylaştırarak, sektördeki tüm paydaşların ihtiyaçlarına uygun çözümler sunmayı hedefliyor. TÜKAS sayesinde, ülke genelindeki tarımsal kaynakların etkin bir şekilde kullanılması sağlanacak ve tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği artırılacak.”dedi.
Türkiye’nin tarımsal üretim potansiyelinin tam anlamıyla değerlendirilmesinin TÜKAS sayesinde mümkün olacağını ifade eden Kilci, ”Bu sistem ile, tarım işletmeleri tüm faaliyetlerini düzenli bir şekilde kayıt altına alabilecekler. Bu da verimlilik artışı ve sağlıklı bir veri akışının sağlanmasına yardımcı olacak. Bu toplantı, TÜKAS’ın etkin bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli adımların atılması adına önemli bir adım oldu” dedi.