Sorting by

×
GüncelTarım

Tarımı kim öldürdü? – Önder Algedik

Önder Algedik

Elektrikte, ev kiralarında sorun neyse tarım ve gıdada da sorun o. Burada da özelleştirme (tarım işletmeleri ve gübre fabrikaları), ithalat üstünden üreticiyi terbiye etme ve aracıya kaynak sağlama gibi bir resim var. Tarımı kimin öldürdüğü, bundan kimin çıkar sağladığı açık değil mi? Asıl bu yaz tarımı kim kurtaracak, nasıl kurtaracak, bunu konuşalım.

Ne biçim bir hafta geçirdik değil mi? Bir taraftan insanları göçe zorlayan politikalara zeval vermeden “erkek” bir göç tartışması, diğer taraftan bu toplumu bölen kalemşörlerin el üstünde tutulduğu bir Karadeniz gezisi.

O kadar tezatlar içinde yaşıyoruz ki kalemşorumuze “Che’den özür dile” diyen bir Karadenizli ve ona “o bölgede çok seviliyor” diye savunan bir iletişim başkanı. Ne kadar çelişkili bir durum.

Sadece iktidar değil, bütün siyaset halktan kopuk sanki.

O yüzden can çekişen tarımı, patlayan gıda fiyatları pek konuşulmuyor. Çünkü olay bazlı siyaset politika bazlı siyasete çok uzak.

AÇ MİDEDEN SESLER GELİYOR!

Önce bir grafik ile başlayalım. Bu grafik üç temel tahıl ürünü fiyatlarındaki değişim. Hokey sopası gibi 2020 sonrası sıçramış. 2021 yılı TÜİK tahminleri, 2022 verileri ise TOBB borsasının bu haftaki fiyatları. Bu grafiği elektrik fiyatları için de çizebiliriz.

Şimdi bu grafiğe biz göz gezdirelim.

Sonra bir uyarı ile devam edelim. Şu alıntıyı dikkatlice okuyalım:

“Verimdeki azalmaya bağlı olarak üretimde 2 milyon tonluk bir azalma öngörülmektedir. Üretimdeki azalmayla beraber başlangıç stoklarının da düşük olması ve yurt içi kullanımın artması neticesinde ithalatta yaklaşık 2 milyon tonluk artış öngörülmektedir. İhracatta ise 0,4 milyon tonluk bir azalma beklenmektedir. Türkiye kaynaklarına göre de verime bağlı düşüş desteklenmektedir. TÜİK 1. tahminine göre bir önceki üretim sezonunda 20,5 milyon ton olan üretimin yüzde 7,3 azalarak 19 milyon tona gerileyeceği öngörülmektedir. Verimdeki bu azalmanın temel nedeni Nisan-Mayıs aylarındaki yağışların yetersizliğine bağlı olmaktadır”

Bu alıntı nerden biliyor musunuz? Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Müdürlüğü’nün Eylül 2021 tarihli raporundan. Yani Tarım ve Orman Bakanlığı o kadar net görüyor ki. Hükümet de bunu görerek çözmek yerine bundan nasıl para kazanacağını hesabını yapıyor.