Sorting by

×
ÇevreGüncelKırsalTarım

Tarımda su verimliliği için “Su Riskleri Projesi” başlıyor

Tarımda su verimliliği ve su ayak izi farkındalığını sağlamayı hedefleyen “Su Riskleri Projesi”, gıda firmalarının sponsorluk desteği ile Orta Anadolu’da başlıyor. Pilot bölge olarak Kırıkkale’nin Delice ilçesinde yürütülecek çalışmada, buğdayın yanı sıra tane ve silajlık mısırda su verimliliği takip edilerek, kuraklık riskleri ve iklim değişikliğinin etkileri analine ilişkin veri analizleri raporlaştırılacak.

Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü ile İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye), tarımda su verimliliği ve su ayak izi farkındalığını sağlamayı hedefleyen Su Riskleri Projesi’ni Orta Anadolu’da başlatıyor.

Ülker’in ana sponsorluğunda, Sütaş, Brisa, PepsiCo, Toros Tarım, TürkTraktör ve IC İçtaş İnşaat’ın destek sponsorluğunda gerçekleştirilecek olan Proje, buğdayda damla sulama konusunda şu ana kadar çalışma / analiz yapılmayan ve tarım potansiyeli yüksek Kırıkkale bölgesinde (Delice ilçesi) yürütülecek.

Su verimliliği için uygulama hataları gösterilecek

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan Ulusal Su Planı’yla uyumlu projede, alan başına su verimliliği konusunda bir çalışma yapılacak. Bu kapsamda gereğinden fazla sulama yapılması ve uygulama hatalarının önüne geçilmesi için çiftçilere eğitim verilecek.

Ayrıca BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun yayınladığı sıcaklık modellemelerinden de yararlanılarak, sıcaklık artışının verimliliğe etkisi izlenecek.

Pilot uygulama Delice’de

Projenin pilot çalışmasında; buğday, tane mısır ve silajlık mısırda su verimliliği takibi yapılacak. 40 dekar alanda buğday, 33 dekar alanda silajlık mısır, 18 dekar alanda tane mısır üretimi için damla sulama sistemi kurulacak. Aynı büyüklükteki alanlarda geleneksel sulamayla gerçekleştirilecek üretimle karşılaştırma yapılarak, buğday ve mısırda ürün verimliliği, su ayak izi analizleri hazırlanacak.

Proje kapsamındaki çalışmalar, Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökşen Çapar koordinatörlüğünde Prof. Dr. Süleyman Kodal, Prof. Dr. Y. Ersoy Yıldırım, Prof. Dr. Yeşim Ahi, Öğr. Gör. Çiğdem Coşkun Dilcan ve Öğr. Gör. Tolga Pilevneli tarafından yürütülecek.

Veri analizleri ile rapor hazırlanarak Bakanlığa sunulacak

Projeden elde edilecek bulgularla su verimliliği, su kalitesi, toprak verimliliği, kuraklık riskleri ve iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin veri analizlerinin yer alacağı rapor hazırlanacak. Ülkemizde sürdürülebilir tarım uygulamaları için önemli bir kaynak niteliği taşıyacak rapor, Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilecek.

Kaynak: www.gidahatti.com