Tarımda dev makine dönemi
Tarımın global buluşma noktası olan Agritechnica’ya dev tarım makineleri, elektrikli ve hibrit motorlar damga vurdu. Hidrojen başta olmak üzere çevreci ve otonom teknolojiler de geleceğin tarımına ilişkin en önemli göstergeler olarak dikkat çekti. Fuara katılan Özka Lastik Yönetim Kurulu Üyesi Nur Kanık, “Tarımda ebatlar giderek büyüyor. Avrupa’da çiftçiler daha büyük ve verimli üretime odaklandı. Biz de buna ağırlık veriyoruz. Ayrıca artan rekabet ortamında Afrika ve Asya pazarlarını da yakın takibe aldık” dedi.
Dünyanın en önemli tarım fuarı olarak gösterilen Agritechnica 2023, Almanya’nın Hannover kentinde 52 ülkeden 2 bin 811 katılımcıyla başladı. Türkiye, bu organizasyonda 159 katılımcı ile İtalya ve Çin’den sonra en güçlü varlık gösteren ülke oldu. Şehirde trafiği kitleyecek kadar yoğun katılım sağlanan fuar nedeniyle restoranlarda rezervasyonsuz yer bulmak neredeyse imkânsızdı. Öyle ki otelleri dolduran bu yoğunluk, yakın şehirlerden gelip arabalarında konaklayanlarla daha da büyüdü. Tamamını gezmenin neredeyse bir hafta sürdüğü fuarda bu yıl şüphesiz en fazla ilgiyi dev tarım makineleri gördü. Sadece lastikleri bile insan boyundan büyük olan traktörler, biçerdöverler, ilaçlama makineleri, kamyonlar ve römorkların önünde azalmayan bir yoğunluk vardı.
YENİ REKABET ALANI
Fuarda elektrikli motorlar, hibrit teknolojiler ve verimlilikle ilgili gelişmeleri ortaya koyan ürünler oldukça dikkat çekti. Ayrıca sürdürülebilir bir tarım için otonom teknolojiler ve çevreci adımlar da fuarın genel havasını yansıtıyordu. Hürriyet olarak Özka Lastik’in daveti üzerine katıldığımız Agritechnica 2023’te genç çiftçi sayısının fazlalığı ve ilgisi bize geleceğin tarımı için ipuçları verdi. Özellikle otonom tarım cihazları ve hidrojen başta olmak üzere yeşil teknolojiler rekabetin önümüzdeki yıllarda burada gerçekleşeceğini çok net gösterdi.
GÖZLER BÜYÜKLERDE
Çiftçiler, fuarda tarım alanındaki teknolojileri firma yetkililerinden dinlerken dev tarım makinelerine yatırım yapma imkânlarını da araştırdı. Avrupa’da tek parçalı ve oldukça büyük olan tarım arazilerinde çalıştırabilecekleri, maliyetleri düşüren ve verimlilik artışı sağlayan büyük makineler çiftçilerin radarındaydı. Özellikle ABD gibi pazarlarda daha fazla rağbet gören bu dev makineler yakında dünyanın çoğu noktasında kendini gösterecek gibi. Zira sözleşmeli tarım yapan, büyük arazilerde çalışan çiftçiler için birden fazla işi yapabilen bu dev makineler çok daha verimli. ÖZKA Lastik Yönetim Kurulu Üyesi Nur Kanık da, “Tarımda ekipmanlar büyüyor. Dev araçlar her alanda. Dolayısıyla lastikler de büyüyor. Biz de üretimimizi ona göre odaklıyoruz. Yeni teknolojiler kullanıyoruz. Tarımda ebatların büyümesini son yıllarda Türkiye’de de görüyoruz” dedi.
90 ÜLKEYE LASTİK İHRACATI
Son dönemde küresel ekonomideki resesyonu hissettiklerini anlatan ÖZKA Lastik Yönetim Kurulu Üyesi Nur Kanık, “Özellikle Batı Avrupa’da siparişlerde yavaşlama ve tüm üreticiler tarafından gittikçe zorlaştırılan bir rekabet ortamı var. Fuarda da bu rekabeti görüyoruz. Lastik alanında çok fazla yeni oyuncu var. Biz de bunun için aktif olduğumuz pazarlarda güçlenmeye, Afrika ve Asya gibi pazarlara odaklanıyoruz. Üretimdeki ithalatın payı yüzde 90 seviyesinde. Hammadde girdileri çok yüksek. İç pazardaki zorlukların üstesinden ihracat ile gelmeye çalışıyoruz” dedi. Kocaeli’deki üretimi 90 ülkeye ihraç ettiklerini anlatan Kanık, “Ar-Ge merkezimizi daha da güçlendirerek ulusal ve uluslararası kalite standartlarına entegre hale getirdik. Zirai ve endüstriyel ürün grubunda 60 milyon dolarlık ek yatırımla 2025 yılı sonunda günlük üretim kapasitesini 360 tona çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
VERİMLİ ÜRÜNLERE TALEP ARTACAK
Sanayide ve üretimde yeşil dönüşüme dikkat çeken Nur Kanık, “Çevre ve verimlilik yatırımları da rekabet için oldukça önemli. Avrupa pazarında, yakıt tasarrufu sağlayan radyal grubumuzla öne çıkıyoruz. Bu talebin daha da artacağını öngörerek yatırımımızı tamamladık ve kapasite artışını devreye aldık. Buna ek olarak tam çelik radyal iş makinesi lastikleri ve dolgu forklift lastiklerimiz ile de ürün gamımızı genişletiyoruz. Hedefimiz toplam ihracat ciromuzun yüzde 56’sını elde ettiğimiz Avrupa pazarında 2023 sonunda ciro (EUR) bazında yüzde 10 büyümek ve önümüzdeki yıl da yüzde 20 büyüme sağlamak” dedi.
TÜRK FİRMALARDAN GÜÇLÜ KATILIM VAR
Pazar günü açılan ve 18 Kasım’da kapanacak olan Agritechnica fuarında bu yıl katılımcıların yüzde 65’i Almanya dışından geldi. Bu da fuarın uluslararası iş yapma hacmini oldukça artırdı. Fuara İtalya 351 firma, Çin 182, Türkiye 159, Hollanda 141, Fransa 106, Hindistan 81, Polonya 73, Avusturya 67, İngiltere 67 ve ABD 57 firma ile dev fuara katılım gösterdi. Fuara toplam 400 binden fazla ziyaretçi gelmesi bekleniyor.
Hürriyet