Tarımda 2023 yılını kaybediyoruz!
****Tarımda tüm dünyada sorunlar var. Biz, tarımda gelişmiş ülkelere göre daha çok ve farklı sorunlarla uğraşıyoruz.
Krizler sadece ekonomisi gelişmiş ülkelerde ve gelir düzeyi yüksek çiftçilerde teğet geçiyor.
Küresel dünyada yaşanan sorunları görünce duyunca önce şaşırıyoruz. Sonra, bize bir şey olmaz dediklerinde inanıyor ve bizde bize bir şey olmaz demeye başlıyoruz. Ancak dalgalar geldiğinde, dalgaların yüksekliğinin farkına varıyoruz. Sonra boğulmamak için çırpınıp duruyoruz.
Dünyayı biraz geriden takip ediyoruz. Özellikle teknoloji olarak akıllı ve kaliteli liglerde oynamıyoruz.
Ülkemizde tarımla ilgili haberler sosyal medyada yer alıyor.
Tarımla ilgili okuyan, araştıran, okuyan, yazan ve paylaşanların sayısı gün geçtikçe fazlalaşıyor.
Çiftçimiz her geçen gün daha fazla bilgi alıyor. Daha fazla sorguluyor. Hataların nerede yapıldığını bizden daha iyi görüyorlar. Yalnızlıklarının farkındalar.
Ne yazık ki bizdeki tarım haberleri ağırlıkla cek, caklı… Yani yapılacak, verilecek gibi… Politik, süslü, reklam ve spot cümleler, sloganlar.
Bunların kararları, tebliği, düzenlemeleri ne zaman çıkacak? Ne zaman ödeme yapılacak? Bu soruların cevabı yok. Artık her şeyin otomatiğe bağlı olması gerekiyor.
****Zor günler geçiren çiftçimizin cebine giren para var mı? Ne kadar? Hangi yıla ait? Çiftçi mutlu mu? Sorunları hızlı bir şekilde çözülüyor mu?
***Son çıkan haberlere bakalım.
*Çiftçinin katlanarak zamlanan elektrik faturasına hasat sonu ödeme kolaylığı gelecek….
*Buğday arpada fark ödemesi desteğinde büyük belirsizlik var mı? Çiftçiyi, tüccarı kayıt dışına iter mi?
*Anaç koyun keçi destekleri artırılacak mı? 3 yıldır artırılmıyor!
*Mazot ve gübre desteği %188 arttı ama çiftçi geçen yıl aldığı mazot ve gübreyi alabilir mi?
*ÇKS’ de E-Devlet uygulaması ile çiftçi ziraat odalarının tahakkümünden kurtulacak mı?
*2022 yılı hayvancılık destekleri artırıldı dendi ama 2022 yılı kararnamesi ortada yok! Tebliği yok? İşlemler ne zaman biter? Hangi ayda destekleme alır? (2022 Destekleme Kararı açıklanmadı..)
*Dana ve Kuzu karkas aşım fiyatı artırıldı ama ödemesi ne zaman olacak?
*Süt üreticisine 50 Kuruşluk destek verildi. Üretici ne dedi?
*Pancar alım fiyatı çiftçinin beklentisi karşıladı mı?
*Süt üreticisi 1 Liralık desteği son kez alacak!
*Süt tozu ihracatı yasaklandı..
*Ayçiçeği üreticisi neden sorunlu?
*Tarım Kredi’de drone ve akıllı traktör sistemleri kaldırıldı! Gerekçesi neydi?
**Elektrikli traktörden neden vazgeçildi? Yapılan masrafı, zararı kim karşılayacak?
****Dünyada neler oluyor?
****Hollanda Tarım Bakanı istifa etti. İstifa nedeni; “Bir bakan olarak tarım ve balıkçılıkla ilgili görevleri yürütmek için doğru kişi olmadığım sonucuna vardım” dedi.
****Çin’in ilk yapay zekalı 5G tarım robotu çıkıyor. Akıllı sebze ve meyve serasında 24 saat kesintisiz denetimlere resmen başladı. Bu robot çok sayıda net görüntü ve videoyu gerçek zamanlı olarak geri gönderebiliyor. Bu da yalnızca VR aracılığıyla uzaktan danışma ve uzaktan eğitim gerçekleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda sonraki yapay zeka uygulamaları için daha temel veri kaynakları sağlıyor.
***ABD Gıda ve Tarımsal Tedarik Zincirine Yönelik Çoklu Tehditleri Araştırıyor. Amerika’nın gıda arzına yönelik agroterörizm tehdidini tartışıyorlar.
*****ABD’li Çiftçiler, girdi maliyetiyle ilgili riski yönetmeye çalışıyorlar.
***Almanya’ da gaz fiyatları tarihi seviyelerde kalmaya devam ediyor. Uzmanlar, gaz fiyatındaki gelişme nedeniyle tüketiciler için önemli ölçüde daha yüksek faturalar konusunda uyarıyor.
****AdBlue, modern traktörlerde dizel kadar önemlidir. AdBlue pahalı ve kıt hale geliyor. Traktör için alternatifler var mı?
Modern traktörlerde, biçerdöverlerde veya silaj makinelerinde AdBlue, dizel kadar önemlidir. Bunu yapmak için çok fazla gaz gerekir. AdBlue daha pahalı ve kıttır.
Traktörler için alternatifler var mı, yoksa AdBlue’suz da yapabilirler mi? Traktör ve biçerdöverlerdeki modern motorlar, dizel yakıta ek olarak AdBlue eklenmesini gerektirir. Sulu üre çözeltisi, SCR katalitik konvertöründe (Seçici Katalitik İndirgeme) egzoz gazı son işlemi için zararlı nitrojen oksitleri suya ve nitrojene dönüştürür. Nitrojen nereden çıkarsa çıksın, nitrojen içeri girmek zorundadır ve sorun burada yatmaktadır.
Yeni bir çalışma, çiftlik gençliğinin kaygı ve depresyonla mücadele ettiğini gösteriyor. İlerici Tarım Vakfı, çiftçi çocuklarına ve ailelerine kaynak sağlamak için çalışıyor
*Cuma günü, küresel tahıl fiyatları ham petrol ve emtialarla birlikte keskin bir düşüş yaşadı. Pazartesi daha da düştü.
***Yeni bir rapora göre, iklim değişikliği ve nüfus artışı, artan gıda taleplerini karşılamak için “akıllı” mahsullere olan ihtiyacı artıracak.
*Azotlu gübreler: Sanayici Yara, olası arz kesintilerinden endişe duyuyor.
*Norveçli gübre şirketi Yara, gübre tedarikinde tedarik zincirlerinin mevcut kırılganlığını vurgularken, faaliyetlerini karbondan arındırma arzusunu vurguladı.
*Yara şirketi için, Avrupa fabrikalarının kapanması nedeniyle lojistik korkuları ile gübre fiyatları sabit kalacak.
*Yara France başkanı Nicolas Broutin, 20 Eylül’de Paris’te düzenlenen bir basın toplantısında; Şu anda, Avrupa’da üretilen amonyak fiyatındaki artış, üreticilerin sürdürülebilir bir maliyetle gübre üretmelerine artık izin vermiyor” dedi. Bir ton amonyak, dünya pazarında 1.300 $/ton’a karşılık Avrupa’da ton başına 2.500 dolardan ($/t) işlem görmektedir.
****Ugandalı Çiftçiler Gübre Kıtlığına Çözüm Olarak Kurtçukları Kucaklıyor!
Kara asker sineği larvaları, çiftçiler için kriz döneminde sıcak bir meta haline geliyor.
Dünya çapındaki gübre kıtlığına tepki olarak, Ugandalı çiftçiler tarlalarını gübrelemek için alternatif bir yol olan kurtçuklara ulaşıyorlar.
***Kuraklık ve Ukrayna savaşı, küresel tahıl stoklarını endişe verici on yılın en düşük seviyesine itiyor
***FAO-WFP, akut gıda güvensizliğine ilişkin erken uyarılar yaptı. Ekim 2022 – Ocak 2023 Görünümünü paylaştı.
****Kümesinizdeki bir tavuk aniden horoza dönüşebilir mi? Belçika’da yaşanan olayı bilim insanları nasıl açıklıyor? Belçikalı kümes sahibi Jonas Verdickt, geçen hafta bir sabah şaşkınlık içinde uyandı. Çünkü hiç horoz bulunmayan kümesindeki tavuklardan biri, aniden horoz gibi ötmeye başlamıştı.
Dişi hayvan ayrıca daha sağlam bir ibik yapısı ve erkeksi duruş da geliştirmişti.
Anvers yakınlarındaki Scilde kasabası sakinleri, bir haftadır her sabah Verdickt’in horoza dönüşen tavuğunun sesiyle uyanıyor. Belçikalı profesöre göre, tavuğun horoza dönüşmesi kromozomlarla ilgili bir durum ve normal bir olay diye söyleniyor.
Belçikalı uzman, mercan resiflerindeki bazı balıkların hayata dişi olarak başladıklarını belirterek, “Bunlar gruplar halinde yaşarlar ve daha büyük, daha güçlü bir erkeğin haremine aittirler. Erkek o haremi korur. Ama erkek balık ölürse veya başkaları tarafından avlanırsa, dişiler bir hafta içinde çok daha büyük bir erkeğe dönüşebilir ve haremi ele geçirebilir” diyor.
****Enerji krizi Avrupa sebze çiftliklerini etkiliyor..
Reuters’in bildirdiğine göre, kuzey ve batı Avrupa’daki sebze üreticileri, bölgedeki enerji krizinden kaynaklanan mali darbe nedeniyle faaliyetlerini durdurmayı düşünüyor.
Artan elektrik ve gaz fiyatlarının, kış boyunca ısıtılan seralarda yetiştirilen ve soğuk hava deposuna yerleştirilmesi gereken mahsulleri etkileyeceğini anlatıyor.
Domates, biber ve salatalık, elma, soğan ve hindiba ile birlikte potansiyel olarak etkilenen sebzeler arasındadır.
Avrupalı çiftçiler, seralarda yetiştirilen ürünler sürdürülemez hale gelebileceğinden, durumun gıda kaynaklarını daha da tehdit edebileceği konusunda uyarıyor. Fransa’daki yetiştiriciler, 2021 yılına göre on kat daha fazla fiyat içeren elektrik sözleşmeleri için teklif bildirdiler.
Sera endüstrisi grubu Glastuinbouw Nederland, 3.000 üyesinin %40’ının mali sıkıntı içinde olduğunu söylüyor.
Ek olarak, gübre, paketleme ve nakliye maliyetleri artıyor ve marjları tehlikeye atıyor. Reuters’e göre, İspanya gibi daha sıcak ülkelerde bile meyve ve sebze çiftçileri gübre maliyetlerinde %25’lik bir artışla boğuşuyor.
Üretimde beklenen darbe ve fiyatlardaki sıçrama, süpermarketlerin Fas, Türkiye, Tunus ve Mısır gibi daha sıcak ülkelerden daha fazla mal tedarik etmeye geçebileceği anlamına geliyor.
****İnsansız Makineler Hareket Eder!
Raven satış direktörü Ben Voss, “Erken özerklik müşterileri geleceği tanımlamamıza yardımcı oluyor ve bunlar ürünün yönünü belirlemenin önemli bir parçası” diyor.
Otonom, kabinde hiç kimse veya hiç kabin olmadan yeni makineler sergilenirken istikrarlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Bu sonbaharda, başka bir grup şirketin, tarım perakendecilerinin daha az emekle daha fazlasını yapmasına yardımcı olma konsepti etrafında fikirlerini yinelediğini gördü.
Raven’ın satış direktörü Ben Voss, “Özerklik ile tanımlanmış bir sonuç yok” diyor.
Tarımda gerçek ihtiyaçlara hizmet eden otonom ürünlere sahip olmak için sahada tepki, geri bildirim ve zaman almak önemlidir.
Özerkliğin maliyet ve faydasını, en öndeki faydalar olarak görülen emek tasarrufu ve artan üretkenlik ile çok çekici olabileceğini ekliyor. Ancak, kullanıcılar ürünleri sahada deneyimlediğinde, bariz veya öngörülemeyen kazanımları fark etmelerine yardımcı olur.
****Vietnam’ın pirinç ihracatı artan enflasyonla karşı karşıya! Yükselen enflasyon ve Hindistan’ın pirinç ihracatı kısıtlamaları birçok ülkede ihracat fiyatlarını yukarı itti.
***Fransa’da enerji krizi tavukçuluğu vurdu….
**Fransa’da yaşanan enerji sorunu tavuk ithalatını yükseltti. Üreticiler yüksek gaz fiyatları nedeniyle civcivleri ısıtmakta zorlanırken savaş nedeniyle yükselen enerji ve tahıl fiyatları yerli tavukçulukta maliyetleri yüzde 30 artırdı.
**Diğer yandan Avrupa Birliği’nin gümrük kotasını 1 yıllığına kaldırması nedeniyle Ukrayna tavuğunun Fransız pazarlarını doldurması öngörülüyor.
**Fransa’da 2021’de iç pazarda ithal tavuğun payı yüzde 25 iken bu yıl yüzde 50’ye çıktığı kaydediliyor.
**Zayıf ham petrol ithalatına rağmen Çin stok oluşturmaya devam ediyor.
Çin yemde daha az soya küspesi kullanmayı planlıyor.
Çin, gıda güvenliği nedeniyle hayvan yeminde daha az soya fasulyesi istiyor.
Bu ülkelerin birçoğunda tarımsal destekleme 5 veya 6 yıllıktır. Herkes önünü görüyor.
Muhasebe kayıtları düzgündür. Doğru ve güvenilir verilere sahipler..
Destekleme bir birimden idare ediliyor. Bürokrasi az. Zamanında ödeme yapılıyor.
Ayrıca bir yeni düzenleme yani direktifler çıkarıldığında bir uzlaşı kültürü içinde beraber çalışılıyor ve birlikte karar veriliyor.
Tek hedef var. Çiftçinin kazanması ve ülke ekonomisine katma değer sağlanmasıdır.
Bilim ışığında akıllı önlemler alınmazsa sadece seçime odaklanır ve ona göre politika yapılırsa korkarım, “TARIMDA 2023 YILI DA” kaybedilecek…
TarımdanHaber